MOSTAR: Vandali oskrnavili oltar Stare crkve i ukrali novac

MOSTAR: Vandali oskrnavili oltar Stare crkve i ukrali novac

Jutros rano izvršen je vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru, javlja dopisnik Srne. Nepoznati počinitelji provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi, te opljačkali crkvu.

Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva “Dobrotvor”

Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je također opljačkana. Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj. Iz Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar nisu željeli davati izjave ovim povodom, te su samo podsjetili da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru. Srpska pravoslavna crkvena općina u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, prije svih Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da hitno pronađe počinitelje. Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim vjerskim objektima na području HNŽ.

”Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinitelji nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Vjerujemo da nije riječ o izljevima vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici”, naveli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinitelja i rasvjetljivanjem ovih djela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih.

Prije mjesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli. Prostor oko Stare crkve nije osvijetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge vjerske objekte u Mostaru osvjetljava Grad Mostar, piše N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar