Mostarska “Trilaterala”

Mostarska “Trilaterala”

Na trilateralnom sastanku u Mostaru danas je dogovorena zajednička izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest točaka, a prva se odnosi na moratorij na izjave o prošlosti, objavila je Srna.

Druga točka je jačanje suradnje u oblasti europskih integracija, a treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata. Izvor Srne sa sastanka navodi da je kao četvrta točka dogovoreno intenziviranje rada povjerenstva za rješavanje bilateralnih pitanja.

Peta točka je ispunjavanje tačaka iz Strategije proširenja EU na zapadni Balkan, a šesta je poštivanje suvereniteta i integriteta svih zemalja članica trilaterale. Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje i dobrosusjedskih odnosa, spominjao se Izborni zakon ali se o njemu nije raspravljalo.

”Urgentan problem sa Hrvatskom” 

Nakon sastanka, predsjednici država obratili su se medijima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako su teme bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države. ”Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo”, kazao je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je da je bilo govora o novoj strategija EU. “U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike… U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem sa Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju”, naveo je Izetbegović.

“Imamo puno stvari koje su zajedničke poput infrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi”, naveo je Ivanić.

Provoditi načelo konstitutivnosti 

Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je potrebno provoditi načelo konstitutivnosti i jednakosti naroda kako je to zajamčeno u Daytonu i da je to pravac u kojem bi trebalo pristupiti pri izmjeni Izbornog zakonodavstva. Rekla je kako je najgore da međunarodna zajednica nameće rješenja. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je kako Srbija s pažnjom prati sve odnose u BiH.

”Ne mislimo da se trebamo miješati. Poštujemo Daytona i konstitutivnost tri naroda i postojanje dva entiteta i teritorijalni integritet BiH. to je za nas važno a sve ostalo je na narodima i predstavnicima”, rekao je Vučić. Rekao je kako je Srbija Bosni i Hercegovini dala ”najkonkretnije prijedloge i ti prijedlozi nisu odgovarali Srbiji najviše”. ”Prijedlog koji samo ponudili bio je kompromisni. To je 373 kilometra granice i da to nisu veliki problemi. Može se to riješiti brže”, rekao je Vučić. ”Svađa” Vučića i Izetbegovića No, Izetbegović je rekao kako to neće biti izvedivo u sljedećih sedam mjeseci radi izbora u BiH te je govorio o pregovorima oko granice sa Srbijom. No, odgovorio mu je Vučić rekavši kako je iznio neistine i kako očito nije pročitao ono što je Srbija ponudila BiH. Stari je prijedlog, kaže Vučić, da se vrši devijacija granice te da je ponuđeno da granica ide sredinom Drine. ”Taklo lako rješivo pitanje i unijelo bi povjerenje u odnose između Srba i Bošnjaka. Vjerujem da ćemo taj dogovor postići. Hvala Izetbegoviću što je rekao da nećemo moći u sedam mjeseci riješiti”, rekao je Vučić.

Hrvatska predsjednica je rekla kako će sa Srbijom pregovarati iduće dvije godine. ”Ako ne nađemo rješenje obratit ćemo se međunarodnom pravosudnom tijelu. Kad je u pitanju granica s BiH potpisan je sporazum i 1999. godine i on se primjenjuje, ali nije ratificiran”, rekla je i dodala kako će nastaviti razgovore po ovom pitanju.

/Izvor: Srna/Bljesak.info!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar