Mostarski trgovci kilogram limuna prodaju po 7 KM

Mostarski trgovci kilogram limuna prodaju po 7 KM

Mostarci će za kilogram uvoznog limuna morati izdvojiti i do 7 KM.

Na mostarskoj tržnici kilogram uvoznog limuna košta između 6 i 7 KM, dok se u manjim trgovinama cijene kreću između 5 i 6.5 KM. U trgovačkim lancima u gradu na Neretvi moguće je naći limun po cijeni od 4.5 KM.

Limun, nije poskupio samo u Mostaru, nego i u cijeloj BiH, te ga trgovci prodaju po duplo skupljoj cijeni od prošle godine. Visoke cijene limuna se odnose naravno na uvozni limun, jer BiH nema masovnu proizvodnju ovog voća.

Razlog poskupljenja još uvijek nije poznat budući da ga ima dovoljno na tržištu, a i njegova cijena pri uvozu u BiH je bila oko 1 KM po kilogramu, što se ne može usporediti sa 7 KM, po koliko ga se prodaje.

Podsjetimo, i u Upravi za neizravno oporezivanje BiH smatraju da nema nikakve osnove da cijena tog voća bude tako visoka.
Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević potvrdio je kako je tijekom sedam mjeseci 2014. godine u BiH ukupno uvezeno limuna i limete 4.869.511 kilograma, ukupne vrijednosti 5.140.610 KM.

Na to su plaćene uvozne trošarine u iznosu od 919.130 KM.

''To konkretno znači da vrijednost limuna pri uvozu u BiH bila 1,06 KM po kilogramu, na što se obračunate uvozne trošarine bile 0,19 KM po kilogramu'', rekao je Kovačević.

Inače, najveći proizvođači limuna u svijetu su Amerika, Italija i Španjolska. Nešto manju proizvodnju imaju Argentina, Turska, Grčka i Južna Afrika. Najveći izvoznici limuna su ranije spomenute Italija i Španjolska, ali i Grčka.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar