MOŽEMO LI SE BORITI S COVID-19 (koronavirus) I KAKO?

MOŽEMO LI SE BORITI S COVID-19 (koronavirus) I KAKO?

Zadnjih mjesec dana svakodnevno čujemo ili čitamo vijesti o virusu koje nas zabrinjavaju, čak i izbezumljuju. Ali kako kažu da je „ponavljanje majka znanja“ ponovit ćemo još jednom osnovne informacije, možda bude korisno.

Pripremila dr. Mara Anđelić

 

Što je  COVID-19?

COVID-19 je bolest uzrokovana novootkrivenim koronavirusom (SARS-CoV-2), po prvi puta prepoznata u prosincu 2019. godine u Kini. Ova bolest se tijekom nekoliko mjeseci proširila na sve kontinente i predstavlja izazov za zdravstvene sustave gotovo svih zemalja svijeta. Osobito veliki broj zaraženih, kao i teških oblika bolesti te smrtnih ishoda, bilježi se u susjednoj Italiji. U siječnju 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju, a u ožujku je proglašena pandemija ove bolesti.

Bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2 u većine bolesnika ima blagi ili srednje teški oblik, no u 15- 20% slučajeva razvijaju se teški oblici, a oko 5% oboljelih zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prema dostupnim podacima, smrtnost u općoj populaciji iznosi oko 0,5-4%, ali je u rizičnim skupinama i veća. Liječenje se za sada temelji na simptomatskim i  potpornim  mjerama te mjerama intenzivnog liječenja za teško oboljele.

Kako izbjeći ili smanjiti broj oboljelih na lokalnoj razini?

Kako bi u našoj sredini izbjegli pojavu velikog broja oboljelih, pogotovo tzv. rizičnih skupina trebamo znati neke osnovne informacije o ovom virusu.

COVID-19 je kapljična infekcija, prenosi se sa čovjeka na čovjeka putem malih kapljica iz usta ili nosa kad osoba kiše, kašlje ili govori. Također se virus može zadržati i na površinama nakon kihanja, kašljanja te prenijeti rukama ako nakon doticanja tih površina dodirujemo oči,nos ili usta. Zato je važno ponoviti:

  • izbjegavajte sve kontakte s drugim ljudima koji nisu neophodni – OSTANITE KUĆI!
  • održavajte udaljenost 1,5 metar ili više
  • ne dirajte oči, nos ili usta rukama prije pranja ili dezinfekcije istih
  • prati ruke vodom i sapunom 20 sekundi
  • koristiti dezinfekcijska sredstva za ruke na bazi alkohola (70%)
  • nosite zaštitnu masku
  • provjetravajte prostor u kojem boravite.

 

Štite li nas maske od prijenosa infekcije?

Često se postavlja pitanje nošenja zaštitne maske i pitanje koja maska štiti od mogućih uzročnika zaraze. Smatra se da je nošenje maske važno kako oni  koji su zaraženi ne bi širili virus oko sebe. Dakle, maskom više štitimo one oko nas ako smo mi možda zaraženi te tijekom govora, kihanja ili kašlja prenosimo virus direktno na druge ljude, predmete ili površine oko sebe koje će neko rukama unijeti u nos ili usta te se zaraziti. Kako niko od nas ne može biti siguran je li zaražen, jer je veliki broj asimptomatskih slučajeva pogotovo u mlađoj populaciji,  u ovom trenutku ne možemo biti sigurni tko treba, a tko ne treba nositi masku. Rješenje je da svi nose masku u kontaktu s drugim ljudima ili u trgovinama.  Naravno da su maske s filtrom i oznakom FFP2 ili FFP3 bolje od običnih kirurških ili platnenih maski, ali za one koji ne rade s bolesnim ili moguće zaraženim su dovoljne. Čak i u domu zdravlja trenutno imamo samo kirurške i platnene maske.

Što možemo očekivati od ovih mjera?

Cilj svih ovih mjera je spriječiti epidemiju, usporiti ili zaustaviti transmisiju. Ako se epidemija ipak dogodi potrebno je optimalno zbrinuti sve pacijente kako bi posljedice bile što minimalnije. Kako su osnovni simptomi kao što su povišena temparatura i kašalj slični kao i kod drugih infekcija dišnog sustava preporuča se svim pacijentima da se prije dolaska u dom zdravlja telefonski jave liječniku kako bi na osnovu kliničke slike i epidemiološke anamneze postavili indikaciju za pregled ili testiranje na Covid-19. Svi ti pacijenti bit će pregledani u za to posebno određenom prostoru kako bi izbjegli mogući prijenos infekcije na veći broj ljudi. Ako liječnik postavi indikaciju za testiranje poseban tim može uzeti potrebni uzorak i u kući bolesnika. Bris se nakon toga šalje u mikrobiološki laboratorij te se rezultati dobiju tijekom dana.

Kako će se zdravstveni sustav postaviti u slučaju pozitivnog nalaza?

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da svi laboratorijski potvrđeni slučajevi budu izolirani i zbrinuti u zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko to nije moguće pacijenti s blažim oblikom bolesti i bez rizičnih čimbenika, kao što su povišeni tlak i druge bolesti srca, šećerna bolest, kronične bolesti dišnog sustava, bolesnici sa zloćudnim bolestima i na imunosupresivnoj terapiji, mogu se izolirati kod kuće ili u objektima predviđenim za izolaciju ovih pacijenata.

Važno je znati da izolacija znači nemati kontakt s drugim ukućanima. Ako živite u istom stanu, morate ostati sami u svojoj sobi gdje spavate, redovito je provjetravati. Kod izlaska iz sobe nositi masku, nakon upotrebe toaleta obvezna dezinfekcija sredstvima na bazi klora. Samo na taj način ćemo zaštiti sve one oko nas i spriječiti brzu transmisiju virusa. Usporavanje transmisije virusa je bitno kako bi broj novooboljelih bio što manji i ne bi probio kapacitet našeg zdravstvenog sustava koji je ionako premali za ovakve situacije.

Ima li Općina Prozor-Rama rješenje za ovaj problem?

Općina Prozor-Rama priprema objekt za smještaj i izolaciju lakših pacijenata uz odgovarajući zdravstveni nadzor. Drugi objekt, ako za to bude potrebe, može se vrlo brzo staviti u funkciju. Stožer civilne zaštite se redovito sastaje i prati situaciju te poduzima odgovarajuće mjere. Svi teži slučajevi će uz odgovarajuće mjere zaštite i uz dogovor s dežurnim infektologom biti smještene u SKB Mostar. Nadam se da će uz odgovorno ponašanje svih nas biti što manje ovih težih slučajeva.

Pridržavaju li se stanovnici naše općine izdati naredbi?

Da. Na osnovu poznatih informacija, ali i izostanka same bolesti smatram da se većina pridržava pravila ponašanja. Naravno da uvijek postoje iznimke. Ipak se želim zahvaliti svima onima koji su se pridržavali i još se pridržavaju mjera izolacije, svakodnevno se javljali u HE službu doma zdravlja. Sretni smo što nitko od njih još nema simptome i nadam se da će tako i ostati. Da bi održali ovakvo stanje, sve Vas molim, da se i dalje pridržavate svih mjera koje donose Stožeri civilne zaštite na svim nivoima.

Što poručiti našim sugrađanima?

Zaštitite sebe i druge. Ostanite kod kuće. Pratite vijesti samo iz provjerenih izvora. Pretjerano slušanje vijesti i loših informacija može izazvati uznemirenost i tjeskobu. Ostanite u kući, pogledajte film, pročitajte knjigu, igrajte zaboravljene društvene igre.

Dom zdravlja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja na već poznate brojeve telefona. Od ovog tjedna bit će dostupna psihološka potpora za sve one kojima je potrebna, te za sve kronične pacijente savjet psihijatra. Ove telefonske brojeve možete potražiti na već poznatim brojeve prijemnih kartoteka ili Hitne pomoći DZ Rama.

Također Vas molim za razumijevanje kad su u pitanju pregledi u domu zdravlja. Svi oni kojima je to neophodno će biti pregledani, ali ako se radi samo o uobičajenom febrilnom stanju telefonski  tražite savjet, a dođite samo u slučaju da liječnik smatra da trebate pregled. Na taj način ćemo smanjiti i potrošnju zaštitne opreme s kojom još uvijek oskudijevamo, a možda će nam kasnije biti neophodna. U tijeku su pregovori za nabavku zaštitne opreme do koje je zbog velike potražnje vrlo teško doći. Zahvaljujući financijskoj podršci Općine Prozor-Rama i načelnika Joze Ivančevića sredstva za ovu opremu su osigurana, ali se raspodjela vrši prema prioritetima. Nadam se da ćemo dio opreme dobiti i od Federalnog i Županijskog stožera civilne zaštite te da nam nedostatak opreme neće dodatno otežavati rad. Zahvaljujemo se i Zvonki Faletar i cijeloj njegovoj službi na suradnji i pri dostavljanju podataka o osobama pod zdravstvenim nadzorom te provođenju dezinfekcije i dezinfekcijskih sredstava.

 

Dragi sugrađani, tek smo na početku borbe.

Budimo odgovorni! .

Zaštitimo sebe! Zaštitimo svoje obitelji! Zaštitimo svoje susjede i prijatelje!

OSTANIMO KOD SVOJIH KUĆA!

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar