Muslimani u BiH i diljem svijeta proslavljaju Kurban-bajram

Muslimani u BiH i diljem svijeta proslavljaju Kurban-bajram

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama i džematima diljem Bosne i Hercegovine označen je početak najradosnijeg blagdana svih muslimana – Kurban-bajrama. To je blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram – vrijeme obavljanja hadža je najznačajniji islamski blagdan koji se obilježava četiri dana.

Središnja bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji u Sarajevu i predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, čestitavši nakon obavljene molitve i hutbe svim vjernicima Bajram.

On je već prije u svojoj bajramskoj čestitci, između ostalog, poručio: “Na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom. Neka to bude opomena i današnjim silnicima, koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Budućnost pripada istinoljubivima i onima koji čvrsto vjeruju u Božju pravdu. Bog je na njihovoj strani i On će ih pomoći, kao što je pomogao Ibrahima, a.s., i njegove potomke. Radost Bajrama podijelite sa svojim susjedim, duhovnim potomcima Ibrahima, i sa svim ljudima. Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i susjede, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurban i njime počastite svoju obitelj, susjede i siromahe.”

Bajram-namaz povodom Kurban-bajrama jutros je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci, a molitvi je nazočio veliki broj vjernika, javlja Anadolu Agency (AA). Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, nakon molitve i čestitanja vjernicima je rekao da mu je drago što su imali ovaj susret u Ferhat-pašinoj džamiji i da su se okupili s Bošnjacima koji žive u Banjoj Luci i onima koji su došli iz dijaspore.

U Zenici je u Sultan Ahmedovoj džamiji, na sredičnjoj bajramskoj svečanosti klanjanju Bajram-namaza nazočilo više tisuća vjernika. Nakon klanjanja sabah-namaza imam Sultan Ahmedove džamije u Zemici Enes ef. Beganović pozvao je vjernike da brinu o djeci bez roditelj, svojoj djeci, rodbini i komišijama u danima Bajrama, ali i nakon njih, izvješćuje Klix.ba.

Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom stadionu Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka”u Mostaru. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, izvjestio je Bljesak.info.

Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave obitelji kao osnovne stanice ljudskog društva.

“Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato i jeste ta obiteljska ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište, sklonište i podrška. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo obiteljsko gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava obiteljska zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta”, kazao je muftija.

Pozvao je vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada, ali i da na dostojanstven način radost Bajrama podijele sa svojim susjedima, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, kako je kazao, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život učiniti bogatijim.

Središnja bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je upriličena u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli. U prisustvu velikog broja vjernika Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

Poručeno je da su u ovim blagoslovljenim danima vjernici vezani za ibadete hadža i kurbana, koji snažno podsjećaju i obvezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar