Na Dan neovisnosti Ukrajine uništen vlak pun civila

Na Dan neovisnosti Ukrajine uništen vlak pun civila

Ministarstvo obrane Ukrajine priopćilo je da su 22 osobe ubijene u ruskom napadu na željezničku stanicu u istočnoj Ukrajini dok je zemlja obilježavala svoj Dan neovisnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na rizik od “opasnih ruskih provokacija” uoči 31. godišnjice neovisnosti Ukrajine od Sovjetskog Saveza. Praznik se također poklopio sa šest mjeseci otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu. U video obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Zelenski je rekao da su rakete pogodile vlak u gradiću Čaplin,  145 km zapadno od rusko okupiranog Donjecka u istočnoj Ukrajini.

”Čaplin je danas naša bol. U ovom trenutku primio sam informaciju da je 22 ljudi poginulo”, rekao je u video obraćanju sinoć, dodajući da će Ukrajina smatrati Rusiju odgovornom za sve što je učinila, piše AFP. Ukrajinski dužnosnici počeli su razgovore o posebnom međunarodnom sudu kako bi bili sigurni da će se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovim najvišim vojnim zapovjednicima suditi za pokretanje rata. Plan o međunarodnom sudu koji bi istražio ruski navodni “zločin agresije” predvodi Andrii Smirnov, zamjenik šefa ukrajinske predsjedničke administracije.

Međunarodni kazneni sud, koji već 20 godina sudi za najteže zločine, već istražuje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u Ukrajini.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar