Na današnji dan 1452. rođen Leonardo da Vinci, najveći genij renesanse

Na današnji dan 1452. rođen Leonardo da Vinci, najveći genij renesanse

Leonardo da Vinci rođen je 15. travnja 1452.  u malom toskanskom gradiću Vinciju, vjerojatno jedan od najinteligentnijih ljudi koji su ikada živjeli.

Bio je nezakoniti sin bogatog plemića i bilježnika Piera Fruosina i lokalne seljanke Caterine. Leonardo zapravo nije imao prezimena, a da Vinci je jednostavno oznaka da je potekao iz mjesta Vinci.

Pohađao je nastavu kod poznatog slikara Verrocchija u čijoj se radionici upoznao s mnogim aktivnostima, od rada na oltarnim slikama i platnu, do kreiranja velikih kiparskih projekata u mramoru i bronci, piše povijest.hr.

Već s 20 godina primljen je u ceh firetinskih slikara. Nakon što je postao samostalni umjetnik otišao je u službu milanskog vojvode Ludovika Sforze gdje, osim kao slikar, radio i kao konstruktor vojnih strojeva te arhitekt. Tu je dvije godine radio na svom remek-djelu Posljednoj večeri, zidnoj fresci u blagovaonici samostana Santa Maria delle Grazie.

Za vrijeme svog dugotrajnog boravka u Milanu, Leonardo je također slikao i mnoge druge slike i crteže (od kojih je većina danas izgubljena ), nacrte kazališta, arhitektonske crteže, modele za kupolu Milanske katedrale te je čak dizajnirao stroj za letenje.

Nakon Milana Lonardo je prešao u službu Cesra Borgie, a zatim se vraća u Firencu gdje je stvorio slavnu Mona Lisu. U isto vrijeme Leonardo proučava let ptica, dizajnira stroj za letenje, i pokušava riješiti kvadraturu kruga te proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru.

Od privatnog života spomenimo da je Leonardo bio vegetarijanac i da je osjećao veliku samilost prema životinjama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar