Na današnji dan 1741. godine rođen rimsko-njemački car Josip II.

Na današnji dan 1741. godine rođen rimsko-njemački car Josip II.

Dogodilo se na današnji dan:

Obljetnica smrti 1881 

Ruskom caru Aleksandru II., poznatom po konačnom ukinuću kmetstva (1861.), na današnji je dan 1881. godine ukinut život. U bombaškom napadu ubio ga je Ignacy Hryniewiecki, pripadnik revolucionarne organizacije Narodna volja.

Rođendani

Na današnji dan 1741. godine rođen je Josip II., rimsko-njemački car. Najstariji sin Marije Terezije i Franje I. Stjepana Lotarinškoga. Godine 1764. proglašen je rimsko-njemačkim carem, ali je upravu Carstva preuzeo tek nakon očeve smrti (1765), kao suvladar Marije Terezije, vodeći vojne, pravosudne i vanjske poslove.

Nakon stupanja na vlast provodio je reforme u duhu prosvjetiteljskog apsolutizma doradivši niz reformi koje je započela Marija Terezija. 1781. izdao je Edikt o toleranciji, kojim su pripadnici svih vjeroispovijesti postali ravnopravni na cijelome teritoriju Monarhije, te uveo državni nadzor nad Katoličkom crkvom. 1784. carskim je dekretom naredio da se u cijeloj Monarhiji, pa tako i u Hrvatskoj, kao službeni jezik uvede njemački umjesto latinskoga.

Potaknuo je proces napuštanja feudalnoga gospodarstva pa je 1785. izdao Patent o slobodnome seljenju kmetova, kojim je ukinuta osobna ovisnost seljaka o feudalnim gospodarima, a kmetovima dopušteno pravo na seljenje, slobodno raspolaganje pokretnim dobrima i pohađanje škole. Kako hrvatsko i ugarsko plemstvo nije prihvaćalo taj patent, ukinuo je 1785. hrvatske i ugarske županije, temelj njihove političke moći, i podijelio Hrvatsku na dva okruga (Zagrebački i Pečujski), a Ugarsku na osam okruga.

Za vladavine Josipa II. unaprijeđeno je zdravstvo i socijalnu skrb; država je preuzela brigu za zbrinjavanje bolesnih i siromašnih pa su otvorene mnogobrojne bolnice i prihvatne ustanove. Pri kraju Josipove vladavine Carstvo je, kao saveznik Rusije, ušlo u rat s Osmanskim Carstvom (1787–91). Vojni neuspjeh Josipa II. ohrabrio je hrvatsko i ugarsko plemstvo koje je primoralo cara da 1790. povuče većinu svojih reformi (osim patenta o vjerskoj toleranciji i ukinuću osobne ovisnosti kmetova).

1939 – Na današnji dan 1939. godine, rodio se Neil Sedaka, američki pjevač.

Zanimljivosti

1781. godine, britanski astronom William Herschel otkrio je Uran1845 – Na današnji dan

1845. godine, u Leipzigu je premijerno izveden Violinski koncert Felixa Mendelssohna.

1897. godine, osnovano je San Diego State University.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar