Na današnji dan prije 19 godina počela je ‘Oluja’

Na današnji dan prije 19 godina počela je ‘Oluja’

Na današnji dan prije devetnaest godina, rano ujutro počela je vojno-redarstvena akcija Oluja, kojom je Hrvatska oslobodila najveći dio svog, do tada okupiranog teritorija.

Olujom su se stvorili i preduvjeti za završetak krvavog rata za slobodu i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je stigla tri godine poslije.

5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava. Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica.

Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. U nedjelju, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica… Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena.

Poginulo je 174 i ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

Središnja svečanost obilježavanja 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja započet će budnicom kninskim ulicama, potom slijedi podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95", gdje će biti održana i središnja proslava.

Nakon toga u programu je mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika gradskim ulicama do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, gdje će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

Poslijepodne je rezervirano za program "Branitelji za branitelje" u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Na stadionu NK Dinara odigrat će se nogometna utakmicu veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u "Oluji", protiv Humanih zvijezda Hrvatske.

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj će svečanosti također nazočiti i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, članovi vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi dužnosnici.

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar