Na Forbesovoj listi BiH napredovala šest mjesta

Na Forbesovoj listi BiH napredovala šest mjesta

Na listi zemalja najboljih za poslovanje BiH je zauzela 78. mjesto od ukupno 144 zemlje svijeta, objavio je ugledni američki magazin “Forbes”. Iako izgleda prilično loše, 78. mjesto je napredak u odnosu na posljednjih nekoliko godina s obzirom da je BiH 2012. godine bila na 85. mjestu, 2013. godine zauzela je 82., dok je 2014. godine bila na 84. mjestu.

Prema pokazateljima koje obuhvaća “Forbesova” analiza, BiH je, kao i u izvješću za 2014. godinu, najlošije rangirana kada su u pitanju birokracija i porezna opterećenja, pa u tim segmentima zauzima vrlo loše 137. i 119. mjesto na svijetu. BiH loše stoji i po pitanju stupnja primjene inovacija, gdje je zauzela 115. mjesto. Po pitanju osobne slobode i stupnju primjene novih tehnologija, BiH se nalazi na 79. mjestu. Kad je u pitanju korupcija koja se vrlo često navodi kako jedan od najvećih problema u BiH, tu je BiH na 72. mjestu, dok je po zaštiti investitora na 63. mjestu.

Prema Forbesu po pitanju tržišta, BiH je zauzela 51. mjesto i tu je zabilježeno lošije stanje u odnosu na prethodno izvješće, dok su pogoršanja zabilježena i kada je u pitanju administracija. Najbolje pozicije BiH je zauzela kod trgovinskih i financijskih sloboda, 36., odnosno osmo mjesto na svijetu. Od zemalja regije lošija od BiH samo je Srbija koja je 83. na listi.

abcportal.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar