Na Kedžari obilježen "Divin dan"

Na padinama Vran planine tisuće vjernika hodočastilo je kako bi odalo počast hrabroj hrvatskoj mučenici Divi Grabovčevoj. Obilježavanje je započelo misom uočnicom u subotu koju je predvodio vlč. Ivan Zovko, a svečano misno slavlje u nedjelju predvodio je fra Ivan Sesar. Svečano misno slavlje liturgijskim pjevanjem uveličale su članice etno skupine "Čuvarice" iz Rame.

Na početku same proslave prije svečane svete mise u ramskoj narodnoj nošnji tekst poruke Dive Grabovčeve izrekla je Jelena Faletar koja je svojom interpretacijom kod mnoštvo vjernika izazvala duboko emotivno suosjećanje na spomen njene smrti. 

Diva je bila je katolička djevojka koja je, želeći se suprostaviti bahatom Tahir-beg Kopčiću, izgubila život. Dala je svoj život za Boga i vjeru, očuvavši tako ljubav svojih predaka prema Domovini i Bogu. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije na kojem se nalazi veliki kameni stećak i brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu. Da vjera o Divi i dalje živi znak su upravo tisuće hodočasnika koji posjećuju njen grob, ne samo na Divin dan nego i tijekom čitave godine.

Poruka Dive Grabovčeve

"Vran planino, s tobom jedno postadoh. Grob mi u njedrima svojim držiš, a  dušom svojom nevinom lebdim već stoljećima i bdijem nad tobom. Ja, Diva Grabovčeva, kćer Lukina i Lucina iz Rame moje rodne. Puk ovaj vjerni uz grob moj sa mnom je tu na Kadžari našoj. Zbrajamo u sjećanje sva jutra i sutone, sve snjegove i magle, rose kristalne i inje ledeno.  Zakićena Gospinom travom i Majčinom dušicom u mislima  sam vašim. Vaša sam priča predivna i nezaborav. 

Kročih tek u život, vele, lijepa ko planinski cvijet, mlada i Bogu mila. Ljeta toga očevo stado gornjim pašnjacima izvedoh. Danju s krunicom u rukama i molitvom na usnama, i noćima tihim i dragim zvijezde brojeći i diveći se Bogu koji nas i sve to stvori. U oku mi se cakle Polja, Čvrsnica i moj Vran. Život na kažiprstu mladosti. 

I, dođe dan u kojem sam birati trebala između dobra i zla, svjetla i tame, čistoće i grijeha. Izabrah čistoću, dobro i svjetlost. Moja je čista mladost  u tom danu zablistala i odsjaj njezin i danas traje i svijetlit će vječno. Krvlju sam svojom mladom i nevinom pozlatila život svoj. I dika bila svom ocu i majci, rodu svom, zemlji svojoj. Luka je s majkom mojom Lucom tiho do kraja samo šaptao: Čedo moje, čedo moje jedino! Srce života mog. Život izabrah i životom ga platih. I živim vječno mlada i nasmijana jelama okićena. 
Sanjah život i sreću. I obitelj svoju, čeda u naručju svom. Htjedoh svom ocu lozu održat. Živjeti htjedoh u svojoj Rami. Oku je mom suza utekla, i zastala. U zamagljenom pogledu ti si mi oče titrao, i ti, majko moja. Zagrlit vas poželjeh, al snage više nije bilo. Čula sam kliktaj sokola, i slušala ga, slušala, i korake tisuće djevojaka i mladosti. Tiho su kročili kroz stoljeća u haljinama bijelim. I ja se dižem krepka, a sokol odleti u visine nebeske.

Ja dobro znam da sam vam draga i da vašom pričom postadoh. Pričom sto puta ispričanom. Pričom nezaboravnom. Vidim vas kad mi u pohode dolazite i na grobu mom molite, u vašim sam dušama oživjela sreću i volju za dobro, čistoću i svjetlost. Znam da sam u osmijehu tvom djevojko i mladiću, u tvojoj misli oče, u molitvi tvojoj majko. Znam da djedovi i bake pričom o Divi svoj ponos kite i djeci je djece svoje pred spavanje pričaju. 

Ja Diva, Diva Grabovčeva, s vama sam svima i ove godine tu. Tu na svome plemenitome, biljegu svom, za oltarom i s ujacima našim. Ranu mi ljutu, smrtnu anđeli zacijeliše. S Lukom svojim i Lucom Vranom kročim sve ove godine. Rosna nam stopala. Sklapam ruke  sa svima vama, s jelama nebu gledam i na koljenima s Vranom  žarku molitvu lijem. O, Bože, koji jesi, čuvaj nam rod hrvatski. Zemlju nam čuvaj. Obdari nam mladost  čistoćom, vjerom i spokojem.  Neka svatko priča priču života da je pokoljenja mogu s ponosom ponavljati i djeci je pred spavanje pričati.  Puče ponosni što svjetlost ljubiš, i čistoću živiš i što si na stranu dobra stao u srcu te nosim i vaša sam. Ja, Diva Grabovčeva. "
blidinje.net

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar