Na konferenciju u Zagreb pozvali i optuženog Selmu Cikotića za zločine nad Hrvatima u BiH

Na konferenciju u Zagreb pozvali i optuženog Selmu Cikotića za zločine nad Hrvatima u BiH

Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba organizirat će u svibnju ove godine međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom ‘Migracije i identitet: kultura, ekonomija’. Skup je bio planiran za prosinac prošle godine, ali je zbog situacije s pandemijom koronavirusa prolongiran i ponovno zakazan u Zagrebu (dva dana) i Osijeku (jedan dan) od 19. do 21. svibnja.

I dok sada traju pripreme, izbio je prvorazredni međunarodni skandal, jer se na popisu panelista, među predavačima iz regije i cijele Europe, našlo ime Selme Cikotića, aktualnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali i čovjeka koji se nalazi na popisu osumnjičenih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu 1993. godine.

Upravo danas u tom gradu u srcu Bosne bit će pokopani posmrtni ostaci četvorice lokalnih Hrvata, nađeni nedavno nakon 28 godina potrage obitelji u blizini bivšeg mudžahedinskog kampa na Rostovu. Među njima su i oni dopisnika Slobodne Dalmacije Franje Jezidžića, o čemu smo već pisali.

‘USTAŠAMA NISAM VJEROVAO’

Selmo Cikotić u vrijeme rata Bošnjaka i Hrvata bio je desna ruka Dževada Mlaće, zloglasnog gradonačelnika Bugojna. Ovaj dvojac godinama je, naravno uz pomoć viših instanci u bošnjačkoj politici, izbjegavao procesuiranje za protjerivanje 15 tisuća Hrvata. Nada se ponovno pojavila nedavno, kada je Cikotić vraćen u optužnicu iz koje je nestao prije dvije godine.

On je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) nakon rata odradio dva ministarska mandata u resoru obrane, a bio je i savjetnik za sigurnost Bakira Izetbegovića, dok je ovaj obnašao dužnost bošnjačkog člana državnog Predsjedništva.

U bivšoj državi završio je vojnu gimnaziju “Bratstvo i jedinstvo” u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru, u kojemu je na strani JNA ostao i nakon agresije na Republiku Hrvatsku

– Ustašama nikad nisam vjerovao, zato sam otvoreno pripremao svoje ljude za rat protiv njih u Bugojnu – ostala je upamćena njegova izjava iz tih dana.

Cikotićevo ime na popisu predavača na skupu koji organizira IMIN, za kojeg njegovi čelni ljudi vole reći da je “znanstveno-istraživačka institucija s najdužim stažem u RH”, prvome je za oko zapelo Marku Lucoviću, politologu i aktivistu iz BiH, koji je trebao izlagati na temu “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH“. Organizatorima je zbog toga odmah poslao pismo i zahvalio se na pozivu, poručivši da nipošto ne želi biti sudionik konferencije.

image

Foto: Za vrijeme sukoba iz Bugojna je protjerano 15 tisuća Hrvata /Zvonimir Barišin / Cropix

– Razlog zašto sam donio takvu odluku je u suštini jako jednostavan. Moj moralni kodeks, prvenstveno kao zdravorazumskog čovjeka, a zatim i kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine ne dopušta mi sudjelovanje na konferenciji na kojoj će jedan od izlagača biti i Selmo Cikotić, inače optuženik za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima HVO-a u Bugojnu 1993. i 1994. Cikotić, koji je tih godina bio zapovjednik OG-a Zapad, kontrolirajući prostor s kojega je protjerano 15 tisuća Hrvata, što ga dovodi u najozbiljniju indiciju i sumnju s progonom. Da stvar bude jasnija, tisuće Hrvata Bugojna završilo je u užasnim logorima, a 90 civila je ubijeno. Kosti njih 15 još nisu pronađene.

NEDOPUSTIV PROPUST

Stoga smatram da čovjeku poput Selme Cikotića nije mjesto na jednoj uglednoj konferenciji poput ove. Čvrsto držim da bi se iz glavnog grada Hrvatske, u kojemu je sjedište vaše Institucije, trebao širiti glas predvodnik u istini i pravdi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a da na konferencijama poput ove ne bi trebali izlagati optuženici za ratne zločine. Osim što bi se time poslala jako ružna poruka prema obiteljima ubijenih, prognanih i nestalih bugojanskih Hrvata i prema cijelom hrvatskom narodu u BiH, to bi itekako naštetilo i ugledu Vaše konferencije, na kojoj će sudjelovati niz eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti – napisao je Lucović u pismu koje je dospjelo u medije, uz dodatak kako vjeruje da IMIN-u sve to nije u interesu, te se nada da će “o svemu ovome ozbiljno razmisliti”.

Po njemu, iako vjeruje da je Cikotić na popisu zahvaljujući isključivo dužnosti koju trenutačno obnaša, bilo je nužno provjeriti tko to sudjeluje i izlaže na konferenciji pokrovitelj koje je Ured Predsjednika RH, “predsjednika svih Hrvata bilo gdje na svijetu”, kako je napisao.

Osoba koju se tereti za najstrašnije zločine nad Hrvatima u BiH nije osoba s kojom želim biti “na istoj strani” bilo kojeg događaja, u bilo kojem kontekstu.”

Među organizatorima se uvijek pronađe netko BH korijena, ovakav propust je nedopustiv – još je dodao za Dnevnik.ba šokirani Lucović.

U četvrtak poslijepodne smo pokušali doći do ravnateljice IMIN-a dr. Marine Perić Kaselj, ali nije odgovarala na svoj mobitel, dok se u Institutu nitko nije javljao na telefon. Od nekih zaposlenika smo doznali kako je do Cikotićevog sudjelovanja došlo na sugestiju jedne druge znanstvene institucije, također iz Zagreba.

Iako službene potvrde još nema, navodno će poziv Cikotiću na koncu biti otkazan, a i cijela konferencija došla je pod znak pitanja.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar