Na lažnim receptima “uzeli” više od 400.000 KM, pod istragom više od deset liječnika

Na lažnim receptima “uzeli” više od 400.000 KM, pod istragom više od deset liječnika

Zdravstveni sektor već mjesecima potresa afera zlouporabe recepata kojom su nastale višestruke štete. Aferu su otkrili prevareni pacijenti koji su saznali da su njihove knjižice zloupotrijebljene kako bi se podizali skupi lijekovi.

Odnosno, netko je na njihovo ime, uz lažnu dijagnozu, propisivao lijekove te ih uzimao u ljekarni, najvjerojatnije, za preprodaju.

Kako piše Avaz, do sada je utvrđeno kako je više od 200 pacijenata bilo žrtvama lažnih dijagnoza. Iako se ranije vjerovalo da je lažne recepte izdavao samo jedan liječnik, nove informacije govore da ih je puno više. Saznaje se da je pod provjerom više od desetak liječnika koji su, kako se vjeruje, oštetili Zavod za javno zdravstvo, a ujedno i proračun SŽ za više od 400.000 KM.

Provjerava se jesu li liječnici sami koristili šifre ili ih je netko zlouporabio

Radi se o skupim i specifičnim lijekovima, poput onih za šizofreniju ili anemiju. Sve je izašlo u javnost nakon što je Sarajlija Erol Prašljivić, koji je u dom zdravlja došao zbog promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je netko upisao lažnu dijagnozu.

Danas će ići prve prijave Tužiteljstvu Sarajevske županije.  Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje SŽ, nakon vijesti o zloupotrebi lijekova prilikom propisivanja, kazali su kako je zdravstveni sustav u potpunosti siguran i da se radi o zlouporabi ovlaštenja pristupa sustavu od liječnika propisivača, kao i namjernim ili dogovorenim propustima prilikom izdavanja lijekova u jednoj od ugovornih ljekarni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar