NA NAPLATU STIŽE 23 MILIJUNA KM: Kako su BH Gas i Energoinvest izgubili spor sa Mađarima i tko će vratiti taj dug

NA NAPLATU STIŽE 23 MILIJUNA KM: Kako su BH Gas i Energoinvest izgubili spor sa Mađarima i tko će vratiti taj dug

Tvrtke BH Gas i Energoinvest izgubile su arbitražni spor sa mađarskim plinskim operaterom, te je na naplatu stiglo 11,6 milijuna dolara. Odluka je to arbitražnog suda u švicarskom Zurichu, a prema njoj BH Gas i kompanija Energoinvest dužni su isplatiti odštetu zbog promjene trase isporuke ruskog plina u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, ovo, čini se, previše ne zabrinjava vladajuće u Federaciji BiH, jer stvarni problem za njih je pitanje južne interkonekcije, navodi BHRT.

Arbitražni spor

Iz Energoinvesta i BH Gasa upoznali su javnost da su ove kompanije u vlasništvu Federacije BiH izgubile arbitražni spor s mađarskim plinskim operaterom. Na naplatu stiže 23 milijuna maraka. Trenutačno je nejasno tko će dug isplatiti, ali jasno je da su vlasti u Federaciji BiH 2021. pristale promijeniti rutu opskrbe ruskim plinom i prijeći na tzv. Turski tok, unatoč činjenici da je ugovor sa mađarskim operaterom trebao biti na snazi do 2023. godine.

I tada se znalo da će šteta nastala raskidom ugovora biti milijunska. Na naplatu je stiglo dvostruko plaćanje troškova za trenutačnu naplatu plina preko turskog toka i faktura od 23 milijuna za ono što smo trebali transportirati, a nismo, kaže bivši ravnatelj BH gasa i podnositelj kaznene prijave za raskid ugovora Almir Bečarević.

Kaznene prijave

“Zato što je netko odlučio u određenom trenutku da raskine ugovor iako je znao da postoje garancije Vlade FBiH i znao je dobro što će se dogoditi na kraju, da će se spor izgubiti. Energoinvest je i u jednoj i u drugoj varijanti nosiltelj ugovora. BH Gas ga je sve ove godine izvršavao, a prvotužena strana je Energoinvest a treća tužena strana je Vlada FBIH, to ne treba zaboraviti, jer je dala garancije prema mađarskom operateru”, navodi Bečarević.

“Ako bude točno to o čemu se govori naravno da ćemo preuzeti i mi određene mjere ali najprije ćemo sagledati kompletnu situaciju, obavijestiti o tome i javnost i druge organe ukoliko bude bilo potrebe”, rekao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić.

U prilogu HDZ-u

Dok se čeka da se sagleda stvarna potreba, optužbe za nerad i poslovanje sa gubitkom stižu pravo na račun BH Gasa i Energoinvesta. Nije bila potrebna arbitraža da se vidi kako funkcionira BH Gas, kaže predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. Ispostavlja se veliki adut u rukavu struktura HDZ-a BiH, koji otvoreno poručuju da BH Gas nije investicijski sposoban.“Kompanija koja radi u Sarajevu, a nije u mogućnosti napraviti investiciju do Kiseljaka, možda puno govori o njezinom investicijskom kapacitetu i želji da investira u bilo što u Bosni i Hercegovini”, kaže Bradara.

Više se i ne krije da je plinska konekcija političko pitanje. U pozadini projekt – južna interkonekcija. Znano je da je upravo BH gas započeo projekt plinskog povezivanja sa Hrvatskom. Ali, za HDZBiH ta kompanija nije prvi izbor, te inzistiraju na uspostavi nove kompanije sa sjedištem u Mostaru.

Američka administracija poziva da BH Gas vodi posao povezivanja plinovodom, ali i na usvajanje zakona o južnoj interkonekciji.

“Političari vođeni vlastitim interesima moraju se maknuti sa puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina”, poručio je veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy.

“I kad usvojimo taj zakon, nismo riješili problem, trebat će nam 6,7 godina da se sve to okonča i počne primjenjivati. Zbopg toga i ne vidim toliku dramu”, kaže premijer FBiH Nermin Nikšić.

A uz dramu, vrijednost projekta raste zbog poskupljenja na svjetskom tržištu. Projekcije su da je sada potrebno 150 milijuna eura. Neophodan je veliki novac i što prije aplicirati za isti, osobito ako vlasti imaju na umu da Europa planira od 2027. godine postati neovisna od uvoza ruskog plina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar