Na naslovnici monografije “Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča” nalazi se djevojčica iz Rame

Na naslovnici monografije “Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča” nalazi se djevojčica iz Rame

Monografija Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.

Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i znanstvenoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna točka za svako ozbiljnije istraživanje povijesti fotografije u Bosni i Hercegovini. Unutar te ogromne baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 6.000 negativa na staklenim pločama koja datira skraja 19. i početka 20. stoljeća.

Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik a potom i kao bibliotekar, tajnik i fotograf.

 

Monografija Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne povijesti i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

 

Kupovinom monografije Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-povjesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing