Na području HNŽ-a u porastu maloljetnička delinkvencija

Na području HNŽ-a u porastu maloljetnička delinkvencija

U okviru Programa socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u BiH, u petak je u INTERA parku u Mostaru započeo trodnevni ljetni kamp namijenjen učenicima osnovnih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) te nastavnom i policijskom osoblju.

Kamp organizira američka nevladina organizacija PH International, a grant sredstva za potporu Programu osigurala je Vlada SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i provođenje zakona).

”Cilj je kampa obučiti sudionike kako koristiti društvene medije za liderstvo u društvenom aktivizmu te ih upotrijebiti u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu”, izjavila je za Fenu koordinatorica Programa Beti Čolak.

Nastavno osoblje, kako je kazala, bit će upoznato s metodama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

”Također, sudionici će se upoznati i educirati o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u suvremenom svijetu, a kroz teorijske uvode i praktičan rad naučit će kako upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te se zaštititi od potencijalnih opasnosti”, kazala je Čolak.

Na pitanje koliko je maloljetnička delinkvencija izražena u HNŽ-u, Čolak je navela podatak MUP-a HNŽ-a koji govori da se ona svake godine povećava, te da je najveći problem to što se ona ne prijavljuje.

Što se tiče oblika u kojima se javlja, u pitanju su većinom sitne krađe, razbojništvo i uporaba opijata.

Program socijalizacije s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije u BiH implementira se od siječnja 2017. do studenoga 2018. godine u Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, uz punu suradnju relevantnih vladinih dužnosnika, škola i policije.

Osnovni je cilj Programa pomoći svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke delinkvencije u BiH, kazala je Čolak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar