Na pomolu skandal s dodjelom poticaja Ministarstva gospodarstva HNŽ-a: Brojne žalbe, traži se poništenje natječaja i odgovornost ministra

Na pomolu skandal s dodjelom poticaja Ministarstva gospodarstva HNŽ-a: Brojne žalbe, traži se poništenje natječaja i odgovornost ministra

Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a, ministra Željka Laketića, za ukupno 244 pravna subjekta dodijelilo je 1,7 milijuna KM poticajnih sredstava.

Dok je na službenoj stranici Ministarstva objavljen popis onih koji su dobili sredstva, nema popisa onih koji su zadovoljili formalno-pravne uvjete, a sredstva nisu dobili zbog, kako stoji, „nedostatka sredstava“, što je vrlo dvojbeno pitanje.

Do kraja ovog mjeseca trebali bi biti zaključeni ugovori i isplaćeni poticaji., no pitanje je hoće li do isplate uopće i doći zbog brojnih žalbi.

Veliko nezadovoljstvo

Naime, na adresu ministarstva pristigle su brojne žalbe nezadovoljnih aplikanata, vlasnika obrta i poduzeća koji ističu kako je izbor korisnika poticaja bio netransparentan, da su neki ostali bez pomoći iako zapošljavaju stotine radnika, dok su drugi, bez ijednog, dobili izdašna sredstva.

Sumnjaju i na malverzacije i politikanstvo, trošenje javnog novca u političke svrhe i traže poništavanje natječaja i raspisivanje novog, kao i odgovornost od ministra Laketića i angažiranje pravosuđa.

Kako se već sada doznaje, mnogi aplikanti za dodjelu poticaja smatraju kako su zakinuti te nisu zadovoljni ni iznosom dobivenih sredstava, a još manje su zadovoljni oni koji zapošljavaju i do nekoliko stotina radnika, a ostali u bez poticajnih sredstava.

Radi se Odluci o odabiru korisnika poticajnih sredstava Ministarstva gospodarstva s pozicije ‘Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima’, utvrđene izmjenama i dopunama proračuna HNŽ-a za 2022., a po javnom pozivu od kraja listopada.

Žalbe: Novac dodijeljen za preprodavače kineske robe, a domaći obrtnik zakinut

Dnevni list došao je u posjed mnogih žalbi obrtnika i vlasnika poduzeća. Jedan od vlasnika obrta, tako, navodi: “…u ateljeu gdje se odvija djelatnost ne prodaje se niti jedan proizvod koji nije nastao ručnim radom i na tradicionalan način u Mostaru…aktivno radim na očuvanju i promoviranju zanatskih vještina i umijeća obavljanja djelatnosti ručnim radom i na očuvanju kulturno-povijesnog naslijeđa BiH”.

Ali, iako je ovaj poznati mostarski obrt zadovoljio sve odredbe propisane javnim pozivom, ostao je bez potrebnih poticajnih sredstava. Istodobno, iste su, kako i sam vlasnik obrta navodi, dobili obrti ili poduzeća koja preprodaju kineske, turske proizvode.

“LOT 3 je po svojoj prirodi namijenjen prvenstveno obrtnicima kao što sam ja i moje kolege, a na žalost, samo nas je nekoliko u Mostaru koji smo se odlučili održavati spomenuto naslijeđe. Kao takvi smatram da trebamo imeti prednost nad obrtima koji su dobili istu ili sličnu kvalifikaciju djelatnosti, a bave se preprodajom raznih proizvoda, pretežito kineske ili turske robe ili nekim drugim djelatnostima. Ne želim minorizirati rad ostalih, ali želim istaknuti kako nije pravedno da moj obrt drugu godinu za redom bude izostavljen s liste korisnika sredstava i pored ispunjenih formalno-pravnih uvjeta, a zbog “nedostatka sredstava”, govori se u žalbi.

“Tim više, što se z godine u godinu ista imena provlače na listi odabranih, od kojih neki čak imaju po dva ili više obrta u osobnom ili obiteljskom vlasniku te često dobivaju poticaje za više njih, a bave se većionski ili 100 posto preprodajom uvezene, strojno proizvedene robe…”, stoji, između ostaloga u žalbi poznatog mostarskog obrtnika.

U brojnim žalbama nezadovoljni vlasnici obrta i poduzeća imaju opravdane primjedbe kako je mjerodavno Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a primjenilo “potpuno netransparentan sustav bodovanja koji nije precizno definiran”.

Traži se odbacivanje odluke ministra Laketića

“Javnosti nije dostupan popis svih aplikanata, niti broj bodova koje su pojedini aplikanti osvojili, lista s odbijenim aplikantima je nepotpuna jer su izostavljeni svi oni koji su ispunili formalno-pravne uvjete za dobijanje poticaja. Smatramo da je sve to namjerno napravljeno kako bi se omogućile razne malverzacije, a smanjila mogućnost dokazivanja istih”, ističe se u jednoj od žalbi.

Pozivaju na uvid priloženih žalbi kao i na popise odabranih korisnika poticajnih sredstava Ministarstva u posljednje tri godine.

“Pozivamo da po osnovu toga odbacite usvajanje Odluke odgovornog ministra Željka Laketića i uputite istog na reviziju Popisa u skladu s načelima morala, društva, pravde i zakonskih propisa”, stoji u žalbi nekoliko vlasnika mostarskih obrta.

U žalbi vlasnika poduzeća iz Stoca također traže poništavanje Javnog natječanja, osnivanja novog Povjerenstva i raspisivanje novog Javnog poziva, ali su i konkretniji te zaključuju kako je riječ o politizaciji, a sve poprima i još ozbiljnije stanje zbog iznesenih sumnji.

Ovo poduzeće je dobilo poticajna sredstava, no istih se odriče, kako su naveli, „zbog činjenice da su poticajna sredstva nesrazmjerno dodijeljena subjektima koji ne zadovoljavaju niti minimum iz javnog natječaja“.

Novac dodjeljivan onima koji su financirali izborne kampanje?

-Primjerice, dvostruko veći iznosi namijenjeni su pojedinim subjektima koji nemaju ni prijavljene djelatnike u 2021. godini, a pri tome imaju pet puta manji prihod, za razliku od našeg poduzeća kojem je namijenjen dvostruko manji iznos, a u 2021. imamo 11 uposlenih…, jedan je od njihovih argumenata.

Pri tom navode kako je Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva favoriziralo “političku podobnost pojedinih poduzeća”, a diskriminiralo ostale.

I oni od Vlade traže poništavanje natječaja

“Želimo vjerovati kako će novi Javni natječaj biti pravičniji i transparentniji jer smo mišljenja da je prilikom realiziranja ovog o čemu govorimo očito došlo do politiziranja i favoriziranja sljedbenika određenih političkih stranaka koji rukovode Ministarstvom. Nismo mi krivi ako se nečiji izborni rezultati ostali skromni i daleko ispod očekivanja pa da se na nama iskaljuje odmazda dokidanjem pripadajućih poticajnih sredstava, dok se s druge strane ta ista sredstva dodjeljuju onima koji su dijelom sufinancirali i izborne kampanje i projekte, a u izbornom rezultatu nisu dobili pokriće”, navodi se ozbiljna sumnja koja već prelazi u sferu angažiranja pravosuđa.

Vlasnici upozoravaju kako će biti primorani pomoć zatražiti od istražnih i pravosudnih institucija. S. J.

Tri LOT-a

Sredstva iz LOT-a 1, u ukupnom iznosu od 250.000 KM, Poticaj poduzetnicima početnicima, dobilo je ukupno 68 obrta i poduzeća, dok je LOT 2 ‘Poticaj tehnološkom razvoju i digitalizaciji’, obuhvatio 47 poduzeća, a ukupni poticaji iznose milijun KM, dok se LOT 3 odnosio na poticaje obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima. Financijski poticaji iz ovog LOT-a su u ukupnom iznosu 450.000 KM, a pomoć je dobilo ukupno 137 pravnih subjekata.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing