Na rodnoj grudi: U Pajićima, Ivancima i Vratoj Gori kao nekada

Na rodnoj grudi: U Pajićima, Ivancima i Vratoj Gori kao nekada

Prolazeći uskom regionalnom cestom Prozor-Konjic od Kuta prema Šćipama odjednom se ugledaše Ivanci. Tihi i nijemi kao da je vrijeme tu stalo. Stoje samo kulise kuća kao iz nekog ratnog filma.

Nastavljajući dalje prema Neretvici ugledat će se nekoliko „ćoša“ ispod natpisa „Pajići“.

Nedavno pročišćeni put, zahvaljujući općini Prozor-Rama vodi kroz selo prema mjesnom groblju. Sa strana viri poneki zidić kamenih kuća. Žbunje i šikara prekrila je ostatke zidova i pomalo steže ostarjele kruške jerbasme, piše Ramski portal.

Na Pajića groblju čuje se žamor i razgovor okupljenih nekadašnjih stanovnika ovog sela.

Ovako bi se najkraće mogao opisati dolazak do porušenih i spaljenih sela općine Prozor-Rama. Iako u selima; Pajićima, Ivancima, Gornjoj i Donjoj Vratnoj gori, Banja Lučici, Škaricama doslovno nije ostao ni kamen na kamenu, nekadašnji stanovnici svoj rodni kraj ne daju zaboravu.

Već tradicionalno okupljanje prve subote u kolovozu dogodilo se i ove godine. Kako reče jedan od organizatora ovih susreta, invalid domovinskog rata, Mirko Pajić svake godine je sve više posjetitelja, a ima i onih koji potegnu iz Mostara, Slavonije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja.

Svi koji su na neki način vezani za ova sela žele se naći i susresti sa rođacima, susjedima, prijateljima ili jednostavno da njihova djeca, unučad i praunučad vide odakle su im korijeni.

Mnogi od njih su uspješni poduzetnici, uspješni državni službenici ili političari kao što je Dragica Nikolić, zastupnica u Gradskoj skupštini Zagreba.

Susret je započeo posjetom grobljima, molitvom i paljenjem svijeća.

U isto vrijeme na različitim mjesnim grobljima održane su sv. Mise; Na groblju u Pajićima misu je predvodio domaći svećenik don Slavko Raič, na groblju u Ivancima uzdolski župnik don Miljenko Džalto, a župnik župe Solakova Kula don Jozo Majić predvodio je misno slavlje na groblju u Barunčićima.

Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje na Studencu.

Upravo kao nekada; pripremile su se prostirke a netko je ponio i priručni stolić, na kojima su se našle pite, pogače, ušćipci, meso i svakorazna pića. Uz prigodni objed razmijenila su se iskustva, dogodovštine, zdravice i pjesma.

Dogovorene su naredne aktivnosti kako bi se započelo raditi na obnovi ovih sela.

Valja naglasiti da je kroz neke kuće prošao regionalni put Prozor-Konjic tako da se skoro za kuću i ne zna. Uz inicijativu mještana i potporu države od općinske razine pa do najviše ova mjesta će sigurno oživjeti.

Susret iduće godine je ponovno prve subote u kolovozu koji će započeti osobnom molitvom na grobljima, a u 11:30 sati na Pajića brdu bit će služena misa i posveta kapelice sv. Nikoli Taveliću koju su mještani sami obnovili.

Danas je bilo lijepo i dirljivo biti do ovog događaja.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar