Na Šćitu održan sastanak ministara pravde

Na Šćitu održan sastanak ministara pravde

Kao ključni problem u reformskim procesima detektirano je nepostojanje nove vlasti na državnoj i razini Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša u petak je u rodnoj Rami bio domaćin entitetskim ministrima pravde i resornom ministru iz Distrikta Brčko. Na dnevnom redu radnog sastanka četiri bosanskohercegovačka ministra pravosuđa, održanom u Kući mira na Šćitu bili su: Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, budući Zakon o Sudu BiH, odnosno o sudovima Bosne i Hercegovine, Strategija za procesuiranje ratnih zločina te druge ministarske aktivnosti,

Kao ključni problem u reformskim procesima detektirano je nepostojanje nove vlasti na državnoj i razini Federacije Bosne i Hercegovine. Ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je dodatno jačanje radnih skupina u cilju ubrzanja reformi koje bi rezultirale europskim zakonima koji bi uvažavali tradiciju domaćeg pravnog sustava.

”Mislim da je neophodno da se problemi u pravosuđu maknu s ulica i vrate u službene institucije”, rekao je Grubeša. Prema njegovim riječima, bh. javnost je svjedok da se u posljednje vrijeme u pravosuđu događaju brojni problemi, ali da će radne grupe sačinjene od eksperata u najskorije vrijeme napraviti pravu stvar u pravosuđu. A tu, kako kaže, prvenstveno misli na zakon o VSTV-u, zatim na zakon o sudovima, te daljnjim koracima kada je riječ o strategiji za procesuiranje ratnih zločina.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar