Na što je sve Vlada izdvojila milijune proteklih godina

Na što je sve Vlada izdvojila milijune proteklih godina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. godini izdvojila je do sada najviše novčane iznose iz proračuna koji su usmjereni direktno građanima. U publikaciji u kojoj je predstavljen detaljan pregled raspodjele sredstava iz proračuna Federacije BiH istaknuto je da je u ovoj godini osigurano 50 milijuna KM za podršku obitelji i natalitetu, dok je dječji dodatak prvi put iz proračuna osiguran u iznosu od 103 KM mjesečno.

Vlada FBiH izdvojila je 20 milijuna KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također izdvojeno je i rekordnih 106 milijuna KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada.

Mirovine, ceste, zdravstvene ustanove…

Osim toga dvostruko su povećane mirovine za šta je izdvojeno dodatnih 102 milijuna KM, a 239 milijuna KM izdvojeno je kao transfer općinama i kantonima, dok je za šest milijuna KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH.

Vlada FBiH osigurala je ove godine 229 milijune KM za izgradnju cesta i autocesta, 75 milijuna KM za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova, a 48,2 milijuna KM osigurano je kao pomoć izbjeglicama. U publikaciji su sadržani i drugi podaci koji govore o razini izdvajanja Vlade FBiH za razdoblje od 2015. do 2022. godine.

Jedan od tih podataka je da je u tom razdoblju investirano 1,415 milijardi KM. U posljednjih osam godina izdvojeno je 2,2 milijardi KM za boračke naknade, dok je 1,2 milijarde izdvojeno za invalide i civilne žrtve rata. Izdvojeno je i 46 milijuna KM za uvezivanje radnog staža čime je zbrinuto više od pet tisuća radnika.

U budžete kantona u osmogodišnjem razdoblju Vlada FBiH izvršila je transfer u iznosu od 400 milijuna KM i 60 milijuna KM za lokalne zajednice.

Ulaganja u oblast obrazovanja i znanosti

Za proteklih osam godina Vlada FBiH izdvojila je 39 milijuna KM kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo film festival i 1,5 milijuna KM za Europski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Ulaganja u oblast obrazovanja i znanosti u razdoblju od osam godina iznosila su oko 57,8 milijuna KM i to za podršku predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, poboljšanju studentskog standarda te za projekte iz oblasti znanosti i znanstveno-istraživačkog rada.

U tom razdoblju više od 500 milijuna KM osigurano je za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a ovogodišnji budžet tog resornog ministarstva iznosio je rekordnih 106 milijuna KM.

Za pomoć obrtima izdvojeno je 60 milijuna KM i 33 milijuna KM za pomoć malim i srednjim poduzećima.  U objavljenoj publikaciji izdvojen je i podatak da je za podršku turizmu, što je bio najteže pogođeni sektor tijekom pandemije koronavirusa, u 2020. godini izdvojeno 30 milijuna KM, dok je oko 102,5 milijuna KM osigurano za zdravstvene ustanove tijekom pandemije.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing