Na temu isplaćenih poticaja za poljoprivredu na Radio postaji Rama govorio Josip Juričić, pomoćnik Načelnika

Na temu isplaćenih poticaja za poljoprivredu na Radio postaji Rama govorio Josip Juričić, pomoćnik Načelnika

Radio Rama je u svom programu ugostila Josipa Juričića, šefa Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor – Rama, na teme vezane za općinske poticaje.

Istaknuto je da je Općina isplatila poticaje za 164 poljoprivrednika, koji su sudjelovali na ranije objavljenim javnim pozivima za oblast poljoprivrede, i to za proizvodnju mlijeka, za krave i junice, za veterinarske usluge,  za proizvodnju bijelog luka, ratarskih kultura, te za kapitalna ulaganja.

Prijave po općinskim projektima, koji se potiču iz Proračuna, većinom su još uvijek otvorene. Izvršene su isplate i za subvencioniranje proljetne sjetve, po projektu Federalnog ministarstva poljoprivrede.

U pripremi je ovogodišnja faza Projekta revitalizacije voćnjaka šljive, kojom se planira dodijeliti oko 11000 sadnica šljive. U tijeku je i Projekt plasteničke proizvodnje za 20 korisnika odabranih po natječaju.

Inače se za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji ove godine iz općinskog proračuna planira izdvojiti 400.000,00 KM.

U svezi naknade za vrijeme pandemije koronavirusa Općina je isplatila oko 210.000 KM za oko  125 poslovnih subjekata iz privatnog sektora.

Na temu poticaja za zapošljavanje, istaknuto je da je za tu namjenu predviđeno 400.000 KM, te da je raspisan Javni poziv za dodjelu sredstava. Do sada su pristigle prijave 6 poslovnih subjekata, koje će uskoro biti obrađene. Od početka Programa 2009. godine do sada su ta sredstva iskoristili poduzetnici za 36 projekta za zapošljavanje novih 260 uposlenika.

Juričić se osvrnuo i na prozivke nekih gospodarstvenika da nedovoljno surađuju. Rekao je da prozivke dolaze od onih poduzenika koji imaju političke ambicije.

Tako npr. Radovan Remić u svom predizbornom videu veliča projekt solarne elektrane i projekt peletare, iako zna da na području općine Prozor – Rama postoji 21 solarna elektrana, 5 vjetroelektrana i 2 minihidroelektrane. Nijedan vlasnik elektrane nije tražio ni dobio općinski poticaj za svoje ulaganje.

Treba znati da svaki građanin financira rad tih elektrana na način plaćanja posebne naknade za obnovljive izvore energije uz svaki mjesečni račun za utrošak struje, te nije u redu ni tražiti poseban poticaj za solarnu elektranu.

Također je ukazao kako postoji problem koji je nametnut od Etno sela, jer  postoje dvije firme: Etno selo Remić d.o.o. i Etno selo Menjik d.o.o. na istoj adresi. Jedna od njih, Etno selo Remić je duže razdoblje pod blokadom porezne uprave, a druga posluje sa gubitkom iznad kapitala, tako da nije zakonito  usmjeravati poticaje u takve poslovne subjekte.

I za tvrdnje koje je iznio Zrinko Dolić na jednom lokalnom portalu, Juričić je pojasnio da nisu u redu. Imenovani Zrinko Dolić do sada Općini Prozor – Rama niti jednom nije podnio niti jedan prijedlog vezan za neki koristan projekt ili investiciju koja bi mogla poboljšati stanje u ovoj općini. Također, niti jednom se nije uključio u bilo koji oblik traženja sredstava za projekte na razini općine, iako je Općina Prozor – Rama vrlo aktivno i na razne načine, od lobiranja kod međunarodnih i domaćih fondova do sudskih tužbi prema obveznicima, tražila sredstva koja joj pripadaju i koja poboljšavaju uvjete za poslovanje i život u ovoj općini.

Zato smatramo da imenovani ne mogu dijeliti lekcije vezane za rad Općine i općinskih službi, ali su vrata Općine i dalje otvorena svima koji žele surađivati na realizaciji projekata od koristi za poduzetnike i za cijelu općinu, rekao je Juričić za Ramski vjesnik , obrazlažući gostovanje na Radio Rami.

 

 

Poslušajte gostovanje Josipa Juričića
(Klikni na link za preuzimanje audio zapisa)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar