• Na ulicama stotine zdravstvenih djelatnika, traže 1080 KM pomoći i neće odustati do ispunjenja zahtjeva
  • Na ulicama stotine zdravstvenih djelatnika, traže 1080 KM pomoći i neće odustati do ispunjenja zahtjeva
  • Na ulicama stotine zdravstvenih djelatnika, traže 1080 KM pomoći i neće odustati do ispunjenja zahtjeva
  • Na ulicama stotine zdravstvenih djelatnika, traže 1080 KM pomoći i neće odustati do ispunjenja zahtjeva

Na ulicama stotine zdravstvenih djelatnika, traže 1080 KM pomoći i neće odustati do ispunjenja zahtjeva

Zdravstveni djelatnici iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije danas su na ulicama Mostara iskazali nezadovoljstvo zbog, kako navode, diskriminacije zdravstvenih djelatnika koji nisu, a i ne zna se hoće li dobiti 1080 KM jednokratne pomoći kao što je to bio slučaj s ostalim proračunskim korisnicima u županiji.

“Želimo iskazati nezadovoljstvo i ukazati na diskriminaciju koja se provodi samo nad jednim dijelom građana. Pozivamo Vladu HNŽ, premijera, ministra zdravstva i ministra financija da traže trilateralni sastanak s poslodavcima, suosnivačima i da se donese odluka o isplati jednokratne pomoći. Jedina smo grana koja je ostala diskriminirana u našoj županiji, a ovo nije prvi put da nam se ovako nešto radi. Bili smo šest mjeseci u šatoru, uspjeli se izboriti i ovog puta ćemo ustrajati dok se ne udovolji našim zahtjevima”, kazao je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Ministar Opsenica danas se oglasio da nije samo Ministarstva zdravlja i aktualne Vlade HNŽ te da prosvjednici trebaju tražiti svoja prava i kod svojih poslodavaca i suosnivačima zdravstvenih ustanova. No, Anić tvrdi da je Vlada ta koja sve može riješiti.

“Oni ih mogu pozvati. Dali su izjavu da su dali novac osnivačima, poslodavcima, domovima zdravlja za poboljšanje stanja, a sad ih pozivamo da taj novac preusmjere na radnike, da ne ide negdje drugo”, zaključio je ispred okupljenih prosvjednika.

Zdravstvenici djelatnici iz HNŽ još uvijek se dobro sjećaju posljednje drame

“Ako se sjećate prošli put je Vlada pozvala direktore zdravstvenih ustanova i suosnivače da se razgovara sa sindikatima. To mogu učiniti i ovaj put, odnosno da novac iz proračuna ide zdravstvenim djelatnicima kako bi prebrodili krizu. Ako nam se pomoć ne isplati doći ćemo u još većem broju pred zgradu Vlade do ispunjenja naših zahtjeva. Ovo je apel svima odgovornima zbog diskriminacije jer iovako imamo minimalne plaće, ne prolazi priča da se krivnja prebacuje na nekog drugog jer mogu sve riješiti jednim potezom kao i prije šest mjeseci kad su nas vukli za nas. Neka nam odmah isplate 1080 KM jednokratne pomoći, kao i svi drugi. Ovo je čista diskriminacija prema zdravstvenim radnicima i nećemo na ovome stati”, istaknuo je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pljeskanje herojima u bijelom brzo se zaboravilo, trenutačno su jedini od županijskih proračunskih korisnika koji su ostali bez jednokratne pomoći od 1080 KM

“Licemjerno je da se iz pomoći izostavlja one kojima su se jučer hvalili u pandemiji kako rade 7 dana tjedno u HNŽ-u. Licemjerno je da pomoć dobivaju ‘administrativc’ u HNŽ, a da se izostave oni koji i dan-danas nose veliki teret i rade jedan od najhumanijih poslova na svijetu. Vjerujemo da danas ima dovoljno prostora da se zdravstvenim radnicima isplati ne samo pomoć od 1080 KM, nego da se i plaće povećaju. Federalna vlada morala je pronaći način da 1080 KM dobiju i nezaposleni i umirovljenici, to nije privilegija jedne kategorije ljudi. Ne smije biti diskriminacije i izostavljanja zdravstvenih radnika koji rade u jako teškim uvjetima, njihove obitelji je isto pogodila inflacija kao i ostale korisnike proračuna”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata BiH.

Izvor: Hercegovina Info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing