Na vidiku novac za izbore

Na vidiku novac za izbore

Vijeće ministara BiH usvojio je jednoglasno Dokument okvirnog proračuna institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za razdoblje 2022 – 2024. godine, koji sadrži srednjoročni okvir proračuna institucija BiH i preliminarni nacrt proračuna institucija BiH za 2022. godinu, zajedno s preliminarnim procjenama rashoda za 2023. i 2024. godinu.

Kako je priopćeno nakon sjednice, ovaj dokument prati Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za isto razdoblje koje je Fiskalno vijeće usvojilo krajem ožujka ove godine, a kojim je utvrđen okvir za financiranje institucija BiH za 2022. godinu u iznosu 1.073.600.000 KM, od čega su izdvajanja prihoda od neizravnih poreza 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi. Istovremeno su preliminarno dati rashodi institucija BiH za 2023. godinu u iznosu 1.073.900.000 KM, a za 2024. godinu okvirne procjene iznose 1.074.100.000 KM.

Dokument okvirnog proračuna prioritetno, između ostalog, podržava nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Europsko partnerstvo, daljnje provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te osiguranje sredstava za provođenje općih izbora 2022. godine i lokalnih izbora 2024. godine, kao i osiguranje potrebnih sredstava za provođenje višegodišnjih projekata proračunskih korisnika u ovom razdoblju. Dokument okvirnog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH bit će objavljen na službenoj veb stranici Ministarstva financije i trezora BiH.

Na ovaj način stvoreni su uvjeti da Ministarstvo financije i trezora pripremi i Vijeću ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja.

Tempirano

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao je kako se tijekom današnje sjednice Vijeća ministara BiH u medijima pojavila informacija da je blokirao donošenje odluke o financiranju općih izbora. ”Od same činjenice da se vijest pojavila dok je sjednica još trajala važnije je što je u javnosti objavljena netočna, neprovjerena i zlonamjerna informacija.

Naime, na današnjim sjednicama odbora, koji su stalna tijela Vijeća ministara i u čijem radu sudjelujem, kao ni na samoj sjednici Vijeća ministara nije bilo ni riječi o financiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave”, rekao je Bevanda. Dodao je kako ”tempirano objavljivanje informacija” koje se odnose na njega i njegova rad traje ”u kontinuitetu i nije slučajnost”, ali da je još ”važnije da se na ovaj način derogira i Vijeće ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad”.

”Zbog svega toga izražavam posebno zadovoljstvo što je danas jednoglasno usvojen Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2022—2024. godinu čime je ispunjen zakonski preduvjet da Vijeću ministara vrlo brzo iz Ministarstva financija i trezora BiH dostavimo Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu kako bi započela procedura njegova usvajanja. Ministarstvo financija i trezora i ja osobno nastavljamo raditi sukladno Ustavu i zakonu u vjeri da samo tim putem možemo doprinijeti boljitku u BiH i neometanom funkcioniranju svih institucija“, izjavio je ministar Bevanda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar