Na Vlašiću, u predjelu Galica na privatnom zemljištu firma čiji je suvlasnik ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić gradi dva vjetroparka

Na Vlašiću, u predjelu Galica na privatnom zemljištu firma čiji je suvlasnik ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić gradi dva vjetroparka

Lokalitet Galice postaje sve atraktivniji i posjećeniji, pri čemu Galica dobiva obrise turističkog naselja. Radi svojih karakteristika naročito je pogodna za aktivan odmor (biciklizam, paragliding, pješačenje, planinarenje i sl.). Mještani travničke mjesne zajednice Paklarevo protive se gradnji dva vjetroparka na planini Vlašić.

Galica je raj za turiste, a ne za gradnju vjetroparka

Galica je osim za turiste zanimljiva i moćnicima, kabadahijama koji imaju novac i koji radi svoje koristi žele uništiti izgled Galice i Vlašića te sagraditi vjetroelektrane. Jedna od takvih je i firma TLG koju zastupa direktor Zoran Vujinović, a čiji je suvlasnik i aktualni ministar sigurnosti BIH gdin Selmo Cikotić, dobro poznat kao veliki “prijatelj Hrvata”. – piše Centralna.ba

“Galica je u većinski privatnom vlasništvu, a vlasnici zemlje nisu konzultirani o gradnji vjetroelektrana, što je paradoksalno. Stoga, nije jasan način kako se nastoji realizirati navedeni projekt, ali pojedinci, motivirani isključivo osobnim interesom, od svojih namjera još uvijek ne odustaju. Iz dosadašnjih elaborata na daje se potpuno pogrešna slika o Galici. To je pravo vikend naselje sa uvelike riješenom infrastrukturom (prometnice, rasvjeta itd.) i sa sve aktivnijim, češćim i opsežnijim sportsko-rekreativnim sadržajima i događajima” izjavio je za naš portal gdin Adis Ribić, odvjetnik koji zastupa MZ Paklarevo i 49 vlasnika zemljišta na Galici.

Uz to, udaljenost vjetroelektrana od naseljenog mjesta je mnogo manja nego što se navodi u elaboratima. Te vjetroelektrane izravno negativno utječu na Plavu vodu koju već sada koristi više desetaka tisuća stanovnika, a uskoro će biti više stotina tisuća stanovnika zbog realizacije projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plave vode, zaključio je g. Ribić.

Vlasnik vikendice i zemljišta na Galici gdin Mato Maljić kazao je u izjavi da je važno sačuvati sadašnji izgled Galice, ne dozvoliti investitorima da potkupe naše korumpirane političare, kojima poručuje da zaštite Vlašić, Vlašički sir, Vlašičku pramenku.

Bilo mi drago da ti investitori prvo naprave vjetroelektrane na Trebeviću, Bjelašnici i Jahorini, kad je to već tako dobro i korisno”

U svakom slučaju, ne smije se dopustiti urušavanje Galice, osobito ne kroz postavljanje vjetroelektrana. Naime, prema planskoj dokumentaciji općine Travnik na Galici je izričito zabranjena gradnja vjetroelektrana, a sukladno odluci Općinskog vijeća Travnik iz 2015. godine, te se Federalno ministarstvo prostornog uređenja izričito negativno izjasnilo protiv projekata izgradnje vjetroelektrana.

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) kaže kako sve mora biti u skladu sa zakonom

– Ne treba ništa zabranjivati što odobre lokalne zajednice uz pomoć struke, koja je izradila potrebne studije i projekte. Kanton nikada nije dao nijednu saglasnost za koncesiju ako prethodnu nisu dale lokalne zajednice. Mi smo legalisti i držat ćemo se svih procedura – rekao je Lendo u nedavnoj izjavi za Dnevni avaz.

Izvor: Centralna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar