Načelnik Ivančević razgovarao s predstavnicima Udruge „Prsten“

Načelnik Ivančević razgovarao s predstavnicima Udruge „Prsten“

Načelnik Općine dr. Jozo Ivančević danas je razgovarao  u svom uredu s predstavnicima  Udruge „Prsten“;  Perom Kovačevićem, Tomom Petričević i Ivicom Sičaja. Uduga „Prsten“ jednom godišnje organizira turnir s ciljem očuvanje ove tradicionalne igre koja se nekada igrala skoro u svakoj obitelji u dugim zimskim noćima. Predstavnici Udruge upoznali su načelnika sa dosadašnjim dijelom ovogodišnjeg turnira. Ovom prigodom pozvali su  načelnika Ivančevića na završnu večer turnira.
Načelnik je pohvalio rad Udruge, napose želju da se od zaborava sačuva  ovaj dio  tradicije. Općina Prozor-Rama dosada je bila glavni pokrovitelj  manifestacije, te će tako  i ove godine sponzorirati  događaj sa 3.000,00 KM.  Inače, završna večer manifestacije održati će se u subotu, 7. 2. 2015. godine.
 
Podsjetimo da u igri prstena  sudjeluju dvije ekipe od jednog pa na više igrača, a najčešće su to dva ili tri igrača koji sjede na podu na koji se prethodno prostre više slojeva deka. Igra se tako što se krije prsten pod jednu od 11 čarapa ili kućnih papuča. Uzima se poveći prsten da bi ga bilo što teže sakriti protivniku. Prvo jedan od igrača sakrije prsten pod jednu od dvije čarape i protivnik pokušava pogoditi gdje je. Ako pogodi, suprotna ekipa pokreće partiju ili tko uzme prsten, tj  sakrije, suprotnom se piše 11 bodova, tj. oni prvi kriju. Pobjednička je ona ekipa koja skupi 50 bodova. Partije mogu trajati i po nekoliko sati, jer se stalno smjenjuju ekipe u skrivanju, a između se pjevaju pjesme i svi su ispunjeni nekim posebnim raspoloženjem.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar