Načelnik Ivančević: Za 18 mjeseci Prozor se neće moći prepoznati

Načelnik Ivančević: Za 18 mjeseci Prozor se neće moći prepoznati

Nakon što su stvoreni svi preduvjeti, potpisani svi ugovori, ovaj tjedan postavljene su građevinske ploče, što u konačnici znači da započinju građevinski radovi na izgradnji vodovodne mreže i kanalizacijskih kolektora. U konačnici to znači i rekonstrukciju kompletnog grada Prozora, od podzemnih i nadzemnih instalacija, novih pločnika, ulica, ali isto tako i novih parkirališnih mjesta, novih zelenih površina. U idućih 18 mjeseci koliko bi radovi trebali trajati grad Prozor trebao bi konačno dobiti novi izgled.

Dug i trnovit put

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević kaže kako je svemu ovome prethodio dug i trnovit put.
“Kada je potpisivan ugovor s Europskom investicijskom bankom (EIB) u lipnju 2013. godine, Općina je već tada imala gotovo svu projektnu dokumentaciju. Nažalost, Federacija BiH nije bila spremna te je nastao zastoj od godinu dana. Konačno se moglo krenuti ove godine kada je sredinom trećeg mjeseca raspisan prvi međunarodni natječaj pod nazivom ‘Izgradnja kanalizacijskih kolektora i rekonstrukcija vodovodne mreže u Prozoru – I. i II. faza’. Po ovom natječaju ugovor je potpisan 9. rujna, a taj dan potpisan je i ugovor o grant sredstvima u iznosu od 2.499.937,84 marke, odnosno 1.278.197,92 eura”, objašnjava Ivančević.
Dodaje kako je drugi natječaj raspisan 28. travnja, a radi se o izgradnji vodovoda po obodu Ramskog jezera. Ugovor po ovom natječaju potpisan je u listopadu što znači da je  samo za ovaj natječaj procedura trajala gotovo pola godine.

Najteži dio tek dolazi

“Znači, tri godine su potrebne bile da se dođe do točke gdje smo danas, a najteži dio posla kreće tek sada, a to je izvođenje radova. Trebat će dosta razumijevanja i strpljenja. Radovi će trajati 18 mjeseci, ali u konačnici trebali bi biti svi zadovoljni. Otpočinju radovi po oba potpisana ugovora. Što se tiče prvog ugovora, a koji se odnosi na grad Prozor, radovi će krenuti od južnog ulaza u grad. Taj dio nazvan je Dionica I – odnosi se na radove na magistralnoj cesti M16.2, ukupne dužine 968 metara, a to je dionica od semafora do Ponira, gdje će biti izgrađen pročistač otpadnih voda. Što se tiče radova po drugom ugovoru, a radi se o izgradnji tri bazena i izgradnji sekundarne vodovodne mreže po obodu Ramskog jezera, radovi će krenuti od sela Rumboka, točnije od Poljana”, zaključio je Ivančević.

Mirela Tučić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar