Načelnik općine Prozor-Rama informirao  Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske o Domu za stare i nemoćne osobe

Načelnik općine Prozor-Rama informirao Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske o Domu za stare i nemoćne osobe

Ovih dana općina Prozor – Rama uputila je informaciju gospodinu Zvonki Milasu, Državnom tajniku u Uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, o poduzetim radnjama po dogovoru oko nastavka izgradnje Doma za stare i nemoćne osobe Rama, Šćit.

Na sastanku  kod Državnog tajnika Zvonke Milasa u Zagrebu, 5.12.2018. dogovoreno je poduzimanje aktivnosti koje bi, između ostalog, dovele do imenovanja novog vršitelja dužnosti Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“ Šćit.

Predstavljani su sastanci koji su uslijedili nakon tog dogovora u Zagrebu. Posebno je prenesen jasan i nedvosmislen stav notara Dubravka Opijača da imenovanje v.d. ravnatelja mora biti zakonit čin donesen odlukom zakonito imenovanog Upravnog vijeća. Tako je zakonito Upravno vijeće ono koje je imenovano odlukom Kapitula (fra Andrija Jozić i fra Ivan Jelić u ime HU „Kuća Mira“, uz Ivu Zanu u ime Općine), a da promjenu članova Upravnog vijeća mogu provesti tijela koja su statutima ovlaštena za to, a u ovom slučaju to je Kapitul Franjevačkog samostana Rama – Šćit (ne Provincijal Marinčić, koji je pokušao imenovati fra Branka Malekinušića umjesto fra Ivana Jelića).

„Potvrđen stav općine Prozor – Rama kao suosnivača Javne ustanove Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“ Šćit  da je nezakonito imenovanje članova Upravnog vijeća od strane Provincijala, te da samo zakonito Upravno vijeće (imenovano od strane Kapitula HU Kuća Mira kao najvišeg tijela ove humanitarne organizacije) može donositi zakonite odluke, pa i imenovati v.d. ravnatelja ove javne ustanove.  Na sastanku smo se i mi izjasnili da smo spremni prihvatiti svaku odluku Kapitula kao najvišeg tijela HU „Kuća Mira“, stoji u pismu upućenom Državnom tajniku Milasu.

Umjesto sazivanja Kapitula i traženja zakonitog rješenja, fra Andrija Jozić rješenja traži u političkim krugovima, od osoba koje nikada nisu ničim pomogli Rami.

U pismu dalje stoji: „To dovodi do daljnjih  odugovlačenja dovršetka izgradnje Doma, do propasti dijela dosadašnjih ulaganja, odnosno do velike štete po sve ulagače, po sve donatore, a napose po narod općine Prozor – Rama, nerazvijene općine koja je u ovom projektu vidjela mogućnost zapošljavanja novih tridesetak djelatnika i ostanak toliko ramskih obitelji kod svoje kuće.

Općina Prozor – Rama je, sa ciljem zaštite svoga ulaganja, pokrenula proceduru sudskog odlučivanja o vlasničkoj strukturi u JU Dom za stare i nemoćne „Rama“ Šćit, uz spremnost da povuče tužbu u momentu zakonitog i razboritog postupka predstavnika HU „Kuća Mira“ kao suosnivača ove javne ustanove“.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar