Nadalovim trijumfom najviše će izgubiti Đoković, ali ima i jedna dobra vijest za Srbina

Nadalovim trijumfom najviše će izgubiti Đoković, ali ima i jedna dobra vijest za Srbina

Andrej Medvjedev vodio je u finalu Australian Opena s 2:0 u setovima i kad smo već smišljali naslov tipa “Medvjedev veliku trojku šalje u povijest”, Španjolac se kao feniks vratio iz pepela, osvojio sljedeća tri seta i nakon velike, epske borbe koja je trajala pet sati i 24 minute, u kasnim noćnim satima, kada je u Australiji već bio ponedjeljak, došao do velike pobjede 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 i osvojio rekordni, 21. Grand Slam naslov.

Odmakao je time Rafa Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću koji su kao i on imali po 20 naslova i u toj kategoriji postao rekorder

Drugo slavlje u Australiji S mogućnošću da tu prednost i poveća jer je sljedeći na redu od velikih turnira Roland Garros, na kojem se Rafa osjeća kao kod kuće, u svom dnevnom boravku, jer je taj turnir osvajao rekordnih 13 puta. Australian Open je u šestom finalu osvojio drugi put (prethodno je to bilo 2009.), Wimbledon također dva puta (2008., 2010.), a US Open četiri puta (2010., 2013., 2017. i 2019.).

A do 21. trofeja došao je u 36. godini, i to u meču s deset godina mlađim suparnikom, napravivši jedan od najsenzacionalnijih preokreta u novije tenisko doba

Neki su zbog toga Nadala nazvali “neuništivim”, drugi “čudovištem iz Manacora”, a mi bismo ga usporedili s vinom: što stariji, to bolji… Usput, Nadalu je to i jubilarni, 90. turnir u bogatoj karijeri, u kojoj je osvojio i Davisov kup, ali i olimpijsko zlato (2008. u Pekingu).

“Dobra večer ili dobro jutro svima!”, kazao je Nadal na početku obraćanja publici pri dodjeli trofeja, nastavivši: “Prije svega, znam koliko je ovo težak trenutak za Danila. Sjajan si šampion, i ja sam par puta bio u takvoj poziciji i gubio finala. Ali ne sumnjam da ćeš nekoliko puta osvojiti ovaj trofej jer si nevjerojatan. Želim ti čestitati i zahvaliti. Ovo je bio jedan od najemotivnijih mečeva u mojoj karijeri i to što sam ga dijelio s tobom je neponovljivo.”

Nakon kraće stanke, dodao je: “Ovo je sve nevjerojatno. Prije mjesec i pol nisam znao hoću li uopće igrati, a danas stojim pred svima vama i držim ovaj trofej. Ne mogu zahvaliti dovoljno svim navijačima na potpori, nevjerojatni ste. Hvala na ljubavi i potpori. Možda je ovo moj posljednji nastup na Australian Openu, ali uz ovu energiju koju sada imam… moguće je da ću nastaviti i doći i iduće godine. Hvala vam svima i vidimo se”, zaključio je Nadal.

Osvajanje Australian Opena donijet će Rafi tek mali pomak na ATP listi, u ponedjeljak će sa šestog mjesta doći na peto mjesto, no njegov će uspjeh (kao i Medvjedevljev) dočekati valorizaciju u veljači (21.) kada će se brisati bodovi s lanjskog Australian Opena koji se prošle godine, zbog problema s pandemijom, igrao nešto kasnije.

Naravno, najviše će izgubiti Đoković, no Medvjedev zasad ostaje drugi na ATP listi

“Ovo što je Rafa napravio danas je nevjerojatno. Doista je veliki šampion. Nastojao sam tijekom cijelog meča igrati najbolje što mogu, a kad smo završili samo sam ga pitao je li umoran (smijeh). Igrali smo doista odlično. Hvala mojem timu. Moja supruga obično je sa mnom, ali sada je kod kuće, i vjerojatno je televizor razbijen”, rekao je Medvjedev ne uspjevši suspregnuti suze.

Publika uz Rafu Bilo je u finalnom meču i puno nervoze, tanjih se živaca pokazao Rus koji je imao poprilično zamjerki na publiku, koja je uglavnom bila uz Rafu

“Mogli biste ovoga koji se konstantno dere između prvog i drugog servisa nazvati idiotom. Učinite to”, prigovarao je Medvjedev sucu, Australcu Johnu Blomu. No, sudac se zadovoljio samo upozorenjem gledateljima da između gemova moraju biti mirni i ne ometati igrače na terenu.

Publika je sigurno bila na Rafinoj strani, ali ne mislimo da je to bilo zbog politike, teniski fanovi žele još gledati živuće legende, malo ih više obodriti s mišlju “mlađi su ionako u prednosti”. Rafina se kosa možda malkice prorijedila, ali toliko trčati koliko on još uvijek može, ne može nitko u današnjem tenisu. Borac je to koji se nikad ne predaje. Koji ne odustaje ni kad se čini potpuno uništenim. I po tome ćemo bika s Mallorce zauvijek pamtiti.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar