Nafta će skočiti na 200 dolara za barel

Nafta će skočiti na 200 dolara za barel

Ako EU uvede nove sankcije protiv ruskih građana i kompanija, cijene nafte u svijetu porast će do 200 dolara za barel – navode ekonomski portali.

Prema mišljenju ekonomiste Oxford Economicsa, Adama Slatera, smanjenje trgovine s Rusijom, drugim po veličini svjetskim izvoznikom nafte, dovest će do deficita isporuka energenata, a to će negativno utjecati na ekonomiju zemalja EU.

"U tom slučaju, svjetske cijene nafte mogu 'poletjeti' do 200 dolara za barel, a cijena plina će stalno rasti", upozorava ovaj stručnjak te tvrdi da će, ako Rusija prestane s isporukom svojih energenata u Europu, to izazvati rast cijena i ekonomski pad.

Podsjećamo, Vijeće ministara vanjskih poslova EU odlučilo je proširiti "crni popis'' na kojem se nalaze i kompanije iz oblasti energetike, obrane i financija. Sastavljen je i takozvani popis sankcija trećeg stupnja.

Objavljeno je kako će se te sankcije uvoditi "ako Rusija nastavi opskrbu pobunjenika istoka Ukrajine oružjem, tehnikom i ljudima".

Predsjednik ruske vlade Dmitrij Medvedev poručuje kako će Moskva braniti svoje interese u svijetu i koristiti sva zakonska sredstva

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing