NAJAVA: Divin dan na Kedžari

NAJAVA: Divin dan na Kedžari

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Tako će biti i ove godine, u nedjelju, 1. srpnja, kada će svečanu sv. misu u 11 sati slaviti fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu, najavljeno je iz župe Doljani.

Program obilježavanja Divinog dana započet će misom uočnicom u subotu 30. lipnja u 18 sati, koju će predvoditi fra Branko Malekinušić, župni vikar na Šćitu, 

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Dođite i vi na Keždaru i budite dio rijeke hodočasnika, pozivaju iz župe Doljani.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar