NAJAVA IZLOŽBE: “Put cvijeća Rama-Mostar”, fitokolaži Nade Crnjac

NAJAVA IZLOŽBE: “Put cvijeća Rama-Mostar”, fitokolaži Nade Crnjac

Izložba “Put cvijeća  Rama-Mostar” ramske umjetnice Nade Marić Crnjac bit će otvorena u utorak, 16. svibnja 2017., u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.

Izložba se sastoji od originalnih radova rađenih tehnikom fito-kolaža. To je tehnika ubiranja, slaganja, sušenja latica cvijeća kao i grančica čaja što čini ovu izložbu posebno zanimljivom. Riječ je o  umjetničkom izrazu koji se javlja početkom 20. stoljeća, a prvi su ga u svom umjetničkom stvaralaštvu koristili kubisti, među njima i čuveni Pablo Picasso.
Ljubav prema prirodi i cvijeću bila je glavni pokretač da uplovi upravo u ovu oblast primijenjene umjetnosti fito kolaž radeći tehnikom “slikanja” biljem.

“Bitno je da slika svojom ljepotom prizove u čovjeku bogatstvo života, ljubav, poštovanje prema bojama svijeta što ga je stvorio Bog, misaonu dubinu i vjeru. Nije bitno tko je slikar”, istaknula je umjetnica.

Nada inspiraciju za svoja djela nalazi u ljubavi prema prirodi i Božjem stvaralaštvu.

“Cvijeće je oduvijek imalo moćnu simboliku, smatralo se Božjim darom i izvorom pjesničkog nadahnuća, slikom duševnih vrlina i savršenstva; simboliziralo je djetinjstvo i rajsku harmoniju, i uspoređivalo s eliksirom života”, kazala je Nada.
Osvrt na izložbu dati će kipar Branko Ivanković Mito.

Nada Crnjac rođena je 27. srpnja 1969. godine u Prozor-Rami gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Svoju prvu samostalnu izložbu postavila je 2014. u svom rodnom gradu Prozor-Rami. Samostalnom izložbom slika u KSC Bugojno 2016. sudjelovala je u kulturnoj manifestaciji Bugojansko proljeće.

Sudionik je više humanitarnih akcija darujući svoja djela za pomoć drugima. Živi i radi u Prozor-Rami, priopćeno je iz HD HS Kosača.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing