• Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac
  • Najava: Križni put na Gradac

Najava: Križni put na Gradac

Župa Uzdol najavljuje početak Križnog puta na brdo Gradac. 

Pobožnost Križnog puta na brdo Gradac, Ljubunci, župa Uzdol započinje s prvom korizmenom nedjeljom. Ovogodišnja prva korizmena nedjelja je  1.3. kada  s početkom u 15 sati iz Kolakušića započinje pobožnost i odvijat će se sve do Cvjetnice kada je Križni put za cijelu Ramu na brdu Gračac iznad Podbora.

U Katoličkom tjedniku broj 9 čitatjte reportažu o Križnom putu na Gradac.

 

Dvadeseta  godina pobožnosti 

Na Cvjetnicu 2009. godine biskup dr. Pero Sudar blagoslovio je kapelicu posvećenu svetoj Majci Tereziji iz Kalkute i Križni put.

Don Miljenko o Križnom putu na Gradac reče: „Gradac je brdo iznad Ljubunaca koje ima svoje posebno mjesto u povijesti ovog kraja. U Domovinskom ratu tu je bila prva crta obrane. Tada su pronađeni i neki arheološki nalazi. Inače, za Gradac se pričalo da je tu postojao nekada grad pa je sigurno po tome i dobio ime. Zbog dvostrukog značaja ovom mjestu smo željeli dodati još jedan posebni značaj, a to je spomen na muku Isusovu i na taj način mu dati neku vrstu zaštite od moguće devastacije divljih istraživača. Kao postaje izabrani su odbačeni križevi iz mjesnih groblja župe. Ti križevi koji su nekada stajali kao nadgrobni spomenici zamijenjeni su u grobljima modernim granitnim te su stajali po strani te su bili izvrsno rješenje za postaje. Križeve iz groblja u Donjoj Vasti, Ljubuncima i Krančićima dovezli samo i rasporedili za jedan dan. Dva velika kamena križa za početak križnog puta  postavila je dizalica iz Elektro Rame jer su bili preteški, a sve ostalo su završili župljani župe Uzdol  s kamenim postoljima za jedan dan. Ondašnje vlasti općine Prozor-Rama dovršili su put na Gradac,  darovali građu za kapelu i redovito čistili put na Gradac ako bi pao snijeg u korizmi. Odmah prve korizme ljudi su počeli dolaziti na Put križa u velikom broju, pa čak i preko dvije stotine. Dolazili su vjernici iz župe Uzdol i drugih ramskih župa, pa i šire.  Vjerenici su dolazili  po hladnom, kišovitom i snježnom vremenu.“

Tako je župa Uzdol dobila svoju znakovitu Kalvariju.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing