NAJAVA: Paljenje svijeća za sve žrtve Vukovara i Škabrnje

NAJAVA: Paljenje svijeća za sve žrtve Vukovara i Škabrnje

U povodu 30. obljetnice pada Vukovara i Škabrnje Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama organizira, 18.11. 2021.godine (ČETVRTAK), paljenje svijeća za sve žrtve Vukovara i Škabrnje u 18.00 sati kod spomenika poginulih branitelja u Prozoru.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na Ovčaru i tamo strijeljano. Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag.

Istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala i Škabrnja. Nakon sloma obrane, pripadnici JNA i postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba ušli su u selo i pobili 48 civila, a poginulo je ili pobijeno 15 hrvatskih branitelja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing