NAJAVA: Promocija knjige fra Tomislava Brkovića o franjevcima iz Rame

NAJAVA: Promocija knjige fra Tomislava Brkovića o franjevcima iz Rame

Knjiga “Franjevci iz Rame – Leksikon članova Bosne Srebrene 1557.-2020.” fra Tomislava Brkovića bit će predstavljena sutra, 1. rujna 2023. godine, u sklopu manifestacije “Dan općine Prozor-Rama 2023” u Domu kulture s početkom u 19 sati.

Osim autora, o knjizi će govoriti književnik Ivan Lovrenović i teolog i profesor na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu, fra Ivan Šarčević.

Pogovor je za knjigu napisao Ivan Lovrenović

“Već u rana doba poznate bosanske političke povijesti ime Rama upisano je u važne papire, u povelje, u ugarsku kraljevsku titulaturu, a kasnije katkad služilo i kao politički sinonim za cijelu Bosnu. Tu činjenicu-zagonetku historiografija ni do danas nije do kraja razriješila. Malo je naših krajeva tako izrazito profiliranih kao što je Rama, kao što su Ramljaci. Ide to već od geografske zaokruženosti i stanovite izdvojenosti, a pojačava se kroz povijesnu sudbinu, karakteristike socijalno-antropološke i mentalitetne, čak i jezične, te osobit tip zavičajnosti, čiju strukturu jednako grade i zakleti lokalizam i otvorenost za svijet i prema svijetu. Prisutnost i uloga franjevaca redodržave Bosne Srebrene u svemu tome, i čvrsta sraslost između franjevaca i naroda, jedna je od najmarkantnijih činjenica duhovne i socijalne povijesti katoličko-hrvatskoga elementa Rame. Ta se sraslost i bliskost kao konstanta očituje u svim vremenima – od tragičnoga egzodusa 1687, preko postupnih povrataka i ponovnoga ukorjenjivanja, sukcesivnih stradavanja u Drugom svjetskom ratu, dramatičnih socijalno-ekonomskih i ekoloških potresa u drugoj polovici XX stoljeća, sve do današnjih dana”, napisao je Lovrenović.

“Fra Tomislav nije kabinetski pisac ni magister od katedre; on je „terenski“ fratar, pastoralac, živi i radi ondje i onako kako ga zapadne po volji starješinstva u periodičnim promjenama (Šćit, Bugojno, Vareš…). Sve što uradi na polju knjige, od vlastite je volje i ljubavi, od vlastite pameti. S knjigama koje piše ili priređuje i oprema, s fotografijama koje sam snimi i obradi (za neke leti iznajmljenim avionom s prijateljem snimateljem), sa svojim kolekcijama starih fotografija i dokumenata – Brković je već sada nekakva mala, neslužbena i neproglašena a dragocjena institucija pamćenja u svijetu ramskoga fratarluka i bosanskoga latinluka”, napisao je Lovrenović o autoru.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar