NAJAVA: “Ramski Hamlet” na 29. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

NAJAVA: “Ramski Hamlet” na 29. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, točnije 29. izdanje, održat će se posljednjeg vikenda u mjesecu, 23. i 24. veljače. Festival će otvoriti domaćini, Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Boeing Boeing“, a nastupit će i glumci amateri iz HAK-a Travnik, Kulturno-sportski centar Prozor – Rama, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora i Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeće iz Crne Gore.

Tijekom Festivala održat će se i dramske radionice za sve sudionike pod stručnim vodstvom intendanta HAK-a Travnik Ante Bilića. Dani pučkog teatra su i temelj mnogobrojnih prijateljstava pa se grupe međusobno posjećuju i surađuju. Osim sudionika, Hrvatska čitaonica će ugostiti predstavnike mnogih drugih kazališnih skupina iz Subotice, Viteza, Županje, Slavonskog Broda, Starog Grada, Ladislava i Zeline.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac, a suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.

„U samim početcima Festivala, Hrvatska matica iseljenika bila je kao most koji je povezivao našu udrugu s iseljenicima, a sad je naš mali Hercegovac poznato i omiljeno mjesto amaterskih kazališnih skupina iz raznih krajeva Hrvatske i van njenih granica“, napominju iz Čitaonice.

Poziv je uputila i predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević: „Pred nama je lijep kazališni vikend u Hercegovcu. Program je bogat i raznolik pa svatko može pronaći nešto za sebe. Sve vas pozivam da dođete u Hercegovac i na 29. Danima hrvatskog pučkog teatra podržite glumce amatere u njihovom nesebičnom stvaranju“.

Hrvatska čitaonica Hercegovac je kulturno-umjetnička udruga osnovana davne 1921. godine

U okrilju Čitaonice djeluju pjevačka skupina i amaterska kazališna skupina Pučka scena. Ponosni su na više od 100 godina rada u kulturi, a udruga je prepoznatljiva kao promicatelj kulture, ljubitelj govorene i pisane hrvatske riječi i čuvar tradicije i baštine. Osim što se može pohvaliti stoljetnim radom na području kulturno-umjetničkog amaterizma, Čitaonica je najviše ponosna na očuvanje tradicije održavanja Dana hrvatskoga pučkog teatra.

Festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz Domovine i susjednih zemalja, a cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti Hrvatskoj.

„Festival ima veliki značaj za naše malo mjesto i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a posebno nam je drago što se hrvatske manjinske zajednice rado odazivaju i s veseljem dolaze u Hercegovac – „oazu kazališnog amaterizma“, poručuju iz Hrvatske čitaonice Hercegovac.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing