• ‘Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg…’
  • ‘Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg…’
  • ‘Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg…’
  • ‘Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg…’

‘Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg…’

Dizajnerica iz Zagreba Ana Barbić Katičić napravila je pehar za FIFA-u. Diplomirana umjetnica radila je i murale za Muzej Oluje u Kninu te za Muzej neandertalaca u Krapini

Ponosna sam što sam dio velike svjetske sportske priče, kaže zagrebačka umjetnica Ana Barbić Katičić, koja je osmislila izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta.

Na ceremoniji The Best FIFA Football Awards 2016. koja će se sutra održati u Švicarskoj, trofej težak 6,4 kilograma dodijelit će se najboljim nogometašu i nogometašici u prošloj godini, kao i najboljim trenerima.

foto: Reuters
– Pehar nas vraća u same početke FIFA-e jer prikazuje loptu koja se koristila u finalu prvog Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. godine. Cijeli njegov izgled slijedi klasični i dobro poznati vizualni identitet FIFA-e, ali je pročišćen, osuvremenjen, u skladu s današnjom visokotehnološkom proizvodnjom – objašnjava autorica dodajući da je trofej izradila švicarska tvrtka Adon Production.

foto: Privatni album
– Ništa od ovoga, međutim, ne bi bilo bez Zvonimira Bobana koji je i sam u uredu predsjednika Međunarodne nogometne federacije. On me pozvao da napravim prijedlog. I ranije sam s njime radila pa sam se rado odazvala. Pošto je Zvonimir ne samo izvrstan sportaš, već i odličan poznavatelj umjetnosti, sam mi je dao ideju kako bi trebao izgledati taj spoj sportskog i umjetničkog, modernog i tradicionalnog. Tu sam njegovu početnu varijantu dalje razrađivala i na koncu došla do ovoga rješenja kojim se ponosim. Osobito mi je drago što Zvonimir nije zaboravio na svoju zemlju – kaže Ana koja je prije Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu studirala pravo.

Diplomirana umjetnica radila je i murale za Muzej Oluje u Kninu te za Muzej neandertalaca u Krapini foto: Privatni album
– Kad sam završila prvi studij i počela raditi, shvatila sam da svojoj prvoj ljubavi, slikarstvu, nikad i nisam dala poštenu šansu. Pa sam probala. Otišla sam na prijemni iz slikarstva i upala, a otkako sam diplomirala, bavim se isključivo umjetnošću – kazala je Ana koja iza sebe ima cijeli niz zanimljivih projekata, među njima velike murale evolucije u Muzeju krapinskih neandertalaca te mural u Muzeju Oluje u Kninu, od sedam metara, koji prikazuje dolazak predsjednika Tuđmana u oslobođeni grad.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar