Najgori dan u povijesti tenisa

Najgori dan u povijesti tenisa

Do tog trenutka je na svom kontu imala već osam osvojenih Grand Slam naslova. Sa svega 19 godina. I još 22 WTA turnira. Među kojima nije bio onaj u Hamburgu. Tamo je vladala njena najveća suparnica tih godina, Steffi Graf sa šest uzastopnih titula. Monika Seleš je 1991. godine, izgubila tijesno finale u tri seta. Dvije godine kasnije je ponovila bila tu, kao prva nositeljica i prva igračica svijeta. Finale i novi veliki okršaj dvije najbolje igračice tih godina je bio neminovan. Monika je u prva dva kola eliminirala Šveđanku Strandlund, pa Argentinku Tarabini. Magdalena Maleeva i SánchezVicario su trebale biti još dvije prepreke do finala. Steffi je bila u drugom dijelu ždrijeba, pa se također zagrijavala do četvrtfinala. Jedan od četiri meča četvrtfinala tog 30. travnja je bio onaj izme i Magdalene Maleeve. Monika je odlično krenula, break i velika prednost 4:1, Maleeva uzvratila pa imala svoj servis gem za 5:5, ali set nije spasila. Zato je Bugarka odlično krenula u drugom setu, dupli break za čistih 0:3. Međutim, Monika je bila takva igračica tih godina da je mogla bez problema nadoknaditi taj zaostatak.
Monstrum je dočekao svoj trenutak
Uzela je četvrti gem zaredom i nakon 26 minuta igre u drugom setu krenula prema svojoj stolici, kako bi uzela predah i pripremila taktiku za završnicu. Dok je Monika ispijala gutljaje vode, a publika malo “protezala” svoje noge redatelj prijenosa je za kratko ostavio rezultat na ekranu. U tom trenutku začuo se jauk. Bolan, stravičan. Već sljedeći kadrovi su pokazali kako nekolicina osoba, pokušava oboriti na tlo nekog proćelavog čovjeka. Monika je u prvom trenutku ustala sa stolice, rukom se držala za bolno mjesto na leđima, pokušavala je ostati na nogama. Na snimku možete vidjeti izraz potpunog užasa kako se provlači kroz lice Monike Seleš dok ona shvaća što se dogodilo.

Trenuci, vrlo teški za gledati. Na terenu su pojavili liječnici, organizatori turnira, Monika je uskoro napustila teren. Publika je u nevjerici gledala što se dogodilo. Tijekom dana, nakon meča iz Hamburga je stigla informacija kako je “Malu Mo” kako su je zvali napao opsesivni navijač upravo Steffi Graf, Günther Parche. S jasnim ciljem da ozljede u tom trenutku najbolju igračicu svijeta koja je imala samo 19 godina. Kako bi pomogao “svojoj” Steffi. Čekao je i vrebao. I svojih pet minuta je dočekao. Zgrabio je nož objema rukama, nagnuo se preko kratke pregrade i zaronio duboko u Monikina leđa, točno između njezinih lopatica.
“Okrenula sam se da vidim zašto me boli. Vidjela sam muškarca s kapom i podrugljivim osmijehom. Ruke su mu bile visoko iznad glave i imao je dugačak kuhinjski nož. Zamahnuo je prema meni. Nisam znala što se događa”, prepričala je Seleš u svojoj autobiografiji 2009. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing