Najljepša kiša meteora u posljednjih nekoliko godina očekuje nas večeras

Najljepša kiša meteora u posljednjih nekoliko godina očekuje nas večeras

Ovogodišnja kiša meteora Perzeida najavljena je kao jedna od najljepših u posljednjih nekoliko godina, a zaljubljenici u astronomske pojave sljedećih će dana imati priliku uživati u njoj.

NASA je najavila da bi se moglo vidjeti mnogo više meteora nego obično, i do 100 na sat. Zvijezde repatice koje se obično pojavljuju na nebu u avgustu, imat će svoj "vatromet" čiji će vrhunac biti večeras kada će ih stotinjak svakog sata prelijetati tamnim nebom obećavajući nezaboravan doživljaj.

– Ove godine predstava će biti spektakularna – rekao je za AFP Morgan Hollis, astronom u britanskom Kraljevskom astronomskom društvu, prenosi N1.

Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza. Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao "Suze svetog Lovre", koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE).

Sretna je okolnost što se Mjesec ove godine neće vidjeti pa njegova svjetlost neće ometati promatranje. Naučnici poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dalekozor ni teleskop.

avaz.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar