Najljepše biće izlazi na megdan koalicijskom partneru Željku Komšiću

Najljepše biće izlazi na megdan koalicijskom partneru Željku Komšiću

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a objavio je dugočekivanu odluku – Borjana Krišto zajednički je kandidat za člana Predsjedništva i probat će učiniti ono što joj nije prošlo za rukom prije 12 godina protiv istog protukandidata, kao i njezinom predsjedniku u prethodnom mandatu.  Više je razloga zbog čega je Dragan Čović isturio Borjanu Krištu za listopadske izbore.

I dalje će ostati najjači HDZ-ovac kojem će se baza diviti

Čoviću ne odgovara neka jaka politička ličnost koja bi bila visokopozicionirana u stranci i eventualno ugrozila njegovu poziciju ili ego jer očito još misli vedriti i oblačiti, a 60-godišnja njegova zamjenica sigurno nije ta osoba. Kao probni balon u medijima se provlačio Mario Kordić koji bi bio po mjerilima Europe jer priželjkuju nekoga tko bi mogao smekšati odnose s Bošnjacima, a u nekim krugovima smatraju to dobro radi već u Mostaru. Pitanje je koga može motivirati lik i djelo već jednom poražene Komšićeve protukandidatkinje kad je Hrvata i morala kod Hrvata bilo ipak značajnije više nego što je to 2022. godine.

Eventualni poraz Borjani Krišto neće politički naštetiti.

Kao osoba koja je dugi niz godina u visokoj politici, ova Livanjka se prometnula u osobu koja je “must-have” kandidat bilo koje razine. Za razliku od ostalih eventualnih kandidata, ona neće pretrpjeti veću ili skoro nikakvu štetu. Ona jednostavno nema što izgubiti jer za poraz neće biti okrivljena, što god uradila kampanja će biti ocijenjena uspješnom, a krivac pronađen negdje drugo. Nakon izbora će ostati hrabra zamjenica predsjednika stranke koja je ušla u borbu, a jedino ona zna vjeruje li i sama u nekakav izborni uspjeh.

A stranka će to znati cijeniti…

To što će podmenuti leđa u ovom trenutku kad nitko drugi ne bi dobio priliku ili svojom voljom ne bi htio biti kandidat za člana Predsjedništva to će definitivno biti honorirano u stranci. Stranka voli požrtvovane ratnike koji će sebe, svoj obraz i ime prepustiti njoj na dispoziciju. Doduše, pokazala je i da se zna sama izboriti za sebe jer je prošli tjedan glasovala za to da sebi i kolegama poveća plaću za 500 maraka u trenutku kad prima tisuće maraka i naknada za svoj posao, dok ostatak naroda krpa kraj s krajem.

Divljačko smo društvo, ali postoji neki usađeni respekt prema ženi (barem kod većine), a posebno prema starijoj ženi

Borjana Krišto je žena je i to bi moglo puno značiti stranci u situaciji kada nemate što politički ponuditi, sigurno će biti dobar amortizer prema hinjavijim i podlijim napadima u kampanji nego što bi to bio npr. Marinko Čavara, Mijo Krešić, Anto Domić ili neki drugi član stranačkog Predsjedništva kao eventualni kandidat za državnog predsjednika. Osim što bi, prema pretpostavci, mogla biti manje osobno izložena, automatski bi značilo i manje napada na HDZ kao stranku, a to djeluje kao i jedan od ciljeva najveće hrvatske stranke koja izgleda potpuno obezglavljeno i demotivirano u borbi za hrvatskog člana Predsjedništva. A kako vrijeme prolazi i otkrivaju se imena, ne izgledaju puno bolje ni na drugim listama koje izlete tu i tamo po društvenim mrežama.

Krišto ima osiguranu egzistenciju, ne mora misliti dugoročnije od Općih izbora

Za razliku od drugih potencijalnih kandidata, ne mora previše razmišljati što će ako/kad izgubi izbore ili što će za 5 godina kad bi trebala u mirovinu, ako je suditi prema imovinskoj kartici i imovinskom stanju koje može provjeriti samo dragi Bog. Predsjednik ne mora razbijati glavu gdje bi je trebalo “šušnuti” nakon što ne uspije u blijedom jurišu na Titovu u Sarajevu, a politička karijera je u silasku i ne može imati većih političkih ambicija od ovih trenutačnih.

Matematika je, kako se voli reći, vrlo prosta stvar, a ovaj put kao i proteklih 15-ak godina definitivno nije na hrvatskoj strani. Željku Komšiću, oronulom i politički spornom HDZ-ovom koalicijskom partneru na federalnoj, županijskoj i lokalnoj razini uz osrednju izbornu logistiku, poneki spin, red pamfletiranja i zlatnoljiljanstva vrlo vjerojatno neće biti upitna pobjeda nad HDZ-ovom perjanicom iz Livna.

Izvor: Z. Kolobara/Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar