Najmanje 24 osobe poginule u dvostrukom samoubilačkom napadu u Kabulu

Najmanje 24 osobe poginule u dvostrukom samoubilačkom napadu u Kabulu

Najmanje 24 osobe su poginule u ponedjeljak u dvostrukom samoubilačkom napadu u blizini afganistanskog ministarstva odbrane u Kabulu.

Oko 90 osoba je povrijeđeno u napadu, posljednjem u nizu koji se događaju kada talibani pojačavaju svoju ofanzivu na prozapadne vlade u Kabulu.

– U napadu su poginule 24 osobe i povrijeđena je 91, neke teško – rekao je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik ministarstva zdravlja Waheed Majroh. Ovaj bilans je zamijenio prethodni po kojem je bilo devet mrtvih i 30 povrijeđenih, a mogao bi još porasti, upozorio je on.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid je napisao na twitteru da je ministarstvo odbrane bilo meta prvog napada, a policija drugog.

Dva bombaša samoubice, koja su išla pješke, aktivirala su pojaseve s eksplozivom u razmaku od nekoliko minuta, nastojeći ubiti što više osoba, ciljajući na službenike koji su se vraćali kući s posla iz ministarstva.

– Prva eksplozija se dogodila na mostu u blizini ministarstva odbrane. Dok su vojnici, policajci i civili bježali dogodila se druga eksplozija – rekao je AFP-u glasnogovornik ministarstva odbrane Mohammad Radmaniš.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je oštro osudio napad.

– Neprijatelji Afganistana gube bitku na terenu protiv snaga sigurnosti – naveo je on u saopćenju. Zbog toga, kako je kazao, oni napadaju autoceste, gradove, džamije, škole i obične ljude.

Posljednji veliki napad na Kabul izveden je 25. augusta, kada je tokom više od deset sati u američkom univerzitetu u Afganistanu poginulo 16 ljudi.

Dva strana profesora s istog univerziteta, jedan Australijanac i jedan Amerikanac, kidnapovani su u blizini škole nekoliko sedmica ranije. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu i trenutno se ne zna gdje se oni nalaze, naveo je AFP.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar