NAJMLAĐI VATRENI: “Vrisnuo sam i skočio kad sam vidio da idem na svjetsko prvenstvo!”

NAJMLAĐI VATRENI: “Vrisnuo sam i skočio kad sam vidio da idem na svjetsko prvenstvo!”

Posljednjih dana, nakon konačne objave Dalićevih izabranika za Mundijal u Kataru, u nekoliko navrata pokušali smo za Sportske novosti razgovarati sa “svježim” reprezentativcem Hrvatske, 20-godišnjim Lukom Sučićem. Željeli smo čuti kako se osjeća nakon radosnih vijesti pristiglih iz Zagreba.

Unatoč našim i više nego korektnim odnosima, ovom smo ga zgodom morali uporno nagovarati za gostovanje u našem listu. Da pojasnimo, razgovarati je htio, ali neslužbeno, ne i za novinu, uz ispriku i objašnjenje da je bio i previše u medijima, posebice uoči i poslije dvoboja Dinama i Red Bull Salzburga u Ligi prvaka, kao i uz opasku da je on najmlađi u reprezentativnom kadru, pa nije na njemu da govori o mundijalskim temama pored toliko senatora u kockastome dresu.

Dakako, razumjeli smo njegov skroz korektan stav, ali nismo se dali, što je na koncu ipak urodilo plodom.

Prihvatio je, pristao pred okupljanje reprezentacije kazati poneku rečenicu za čitatelje SN:

Danas igrate u Klagenfurtu prvenstvenu utakmicu 16. kola austrijske Bundeslige. Vodeći ste, ispred Sturma, vaša momčad u nedjeljni dvoboj ulazi s četiri boda prednosti nad prvim pratiteljem iz Graza. Je li to očekivano s vaše strane?

“Vjerovao sam da ćemo dominirati u prvenstvu, vjerujem da ćemo osvojiti naslov prvaka Austrije. Međutim, nadao sam se puno većoj bodovnoj razlici u našu korist, ali očito je Sturm ozbiljna ekipa i opasan suparnik, koji će ipak na ligašku stanku otići s pozicijom ispod nas na tablici.”

Red Bull nije ostao među elitom u Ligi prvaka, a bili ste optimist po tom pitanju, čak ste nam rekli kako vam je želja da prvu i drugu poziciju u skupini na koncu zauzmu Salzburg i Dinamo?

“Optimist sam, ali i objektivan. Da smo i zauzeli i drugu poziciju, ne bi bilo nerealno. Osobno, žao mi je što nećemo igrati nokaut-fazu Lige prvaka, to nam je bio cilj. Na žalost, želje se ponekad i ne ostvare. Milan i Chelsea su ipak bili bolji, konkretniji i, ako hoćete, i sretniji.”

Kao treći u skupini preselili ste u Europsku ligu. Izvukli ste AS Romu, s karizmatičnim trenerom Joseom Mourinhom, hoćete li imati šanse u okršaju s talijanskim predstavnikom?

“Za većinu su oni favoriti, ali mi smo potvrdili i prošle i ove godine da se možemo nositi s velikanima europskog nogometa. Šanse uvijek postoje, treba ih samo iskoristiti i vjerovati u sebe.”

Izbornik Zlatko Dalić upisao vas je na listu sigurnih putnika na Svjetsko prvenstvo u Katar. Kako ste u prvi mah doživjeli informaciju da ste pozvani, tko vam je zaslužio ‘muštuluk’, kako kažu u BiH?

“To jutro kad se objavljivao popis imali smo trening, tako da nisam mogao pratiti uživo izbornikovu pressicu, ali odmah nakon završetka obveza s momčadi odjurio sam u svlačionicu i dohvatio se mobitela, gdje sam pročitao i svoje ime.”

Kako ste odreagirali spoznavši da ste ‘unutra’, jeste li od radosti skočili u zrak ili…?

“Pa, to je nešto neopisivo, uistinu sam vrisnuo od sreće, skočio, kao da sam skakač u vis. Odmah su me suigrači počeli grliti, svi su mi čestitali, trener, stručni stožer, svi u klubu. To mi je poseban doživljaj koji ću pamtiti cijeloga života.”

Nadate li se i određenoj minutaži na Svjetskom prvenstvu?

“Rekoh, presretan sam zbog izbornikovog poziva, a hoću li dobiti minutažu ili ne o tome uopće ne razmišljam. Neka sam među kandidatima, a ako bude trebalo zaigrati, spreman sam dati sve što mogu za uspjeh državne momčadi. Vi dobro poznajete moje razmišljanje u tom pogledu, idem stepenicu po stepenicu, korak po korak. Kakva razočaranost, kakva ljutnja, zbog čega!? Mlad sam, još uvijek učim, a u hrvatskoj reprezentaciji imam privilegij učiti od najboljih i najiskusnijih. Naravno da ću biti sretan ako me izbornik bude koristio, ali o nekakvom nezadovoljstvu ne može biti govora. Bitno je da budemo svi zdravi i spremni za sve okršaje! Ja sam spreman!”

Što može aktualna Hrvatska na nadolazećem svjetskom natjecanju najeminentnijih nacionalnih momčadi današnjice?

“Imam visoko mišljenje o našoj reprezentaciji, atmosfera će biti top, neka nas samo zdravlje posluži, sposobnosti i moći hrvatske momčadi su ogromni, a takvi možemo puno. Osobno, vjerujem da ćemo proći skupinu, a poznato je da je poslije u nokaut-fazi apsolutno sve moguće.”

Jos jedan igrač ponikao u austrijskoj ligi odlučio je igrati za Hrvatsku odbivši poziv Austrijskog nogometnog saveza?

“Drago mi je da je Robert Ljubičić donio ispravnu odluku jer on pripada nama. Nas dvojica se dugo poznajemo, cijenim ga kao čovjeka i igrača. On može uspješno pokriti više pozicija u momčadi i definitivno je dobitak za hrvatski nogomet. Njegovo je da to i potvrdi u budućnosti”, podvukao je na kraju razgovora Luka Sučić.

Foto: Tom Dubravec/ CroPix

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing