Najopasniji haker na svijetu je 20-godišnji student

Najopasniji haker na svijetu je 20-godišnji student

Čovjek kojega policija smatra jednim od najjačih svjetskih hakera Android telefona je odličan student i pripravnik u kompaniji za informatičku sigurnost FireEye, barem tako tvrdi FBI. Američko ministarstvo pravosuđa u srijedu je zatvorilo Darkode, online crno tržište za hakere i objavilo da će ga uništiti u cijelom svijetu. Među ljudima koje su naveli kao neke od najjačih igrača na tom tržištu, je i 20-godišnji Morgan Culbertson, student Sveučilišta Carnegie Mellon kojega optužuju da je kreirao zloćudni softver “Dendroid” za provaljivanje u Androide, pomoću kojega se mogu krasti podaci i kontrolirati uređaji.

Taktike hakerskih napada

Culbertson je dvaput primljen u tvrtku FireEye kao pripravnik. Kad je uhvaćen, radio je s njihovim elitnim timom za napredne ustrajne prijetnje (Advanced Persistent Threat, APT), koji proučava taktike za napade poput onih na američke banke, trgovačke podatke ili Bijelu kuću, u kojima su hakeri provaljivali u sustave i mjesecima neprimjetno krali podatke.
Američki istražitelji tvrde da je Culbertson s tim timom proučavao zloćudni softver na Androidima. FireEye se preko CNN-a obratio javnosti, kažu kako su iznenađeni i da su Culbertsonu prekinuli pripravnički staž kako bi istražili što je kod njih zaista radio. Boje se da je koristio njihov softver i znanje za kriminalne aktivnosti.

Android

Svatko je navodno za 300 dolara mogao kupiti Dendroid i njime preko bilo koje legalne Android aplikacije provaliti u tuđi uređaj. Kupcima se nudio i stalni korisnički servis. Na hakerskim se forumima reklamirao preko bannera. Dendroid je bio toliko gadan da su dvije kompanije za informatičku sigurnost, Trend Micro i Symantec, objavile posebne izvještaje o njemu, upozoravajući korisnike Androida da hakeri mogu iz daljine i neprimjetno krasti njihove fotografije, video i audio zapise te screenshotove svega što rade na telefonima.
Drugi pripravnici u FireEye-u kažu da je Culbertson “tehnički vrlo sposoban” i šokirani su optužbama jer su ga doživjeli kao dobronamjernog mladića koji ne bi svjesno radio toliku štetu.
pogled.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing