Najplaćeniji radnik u BiH zaradi blizu 400 tisuća KM mjesečno

Najplaćeniji radnik u BiH zaradi blizu 400 tisuća KM mjesečno

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije BiH, ovogodišnja najviša zabilježena plaća iznosi nevjerojatnih 395.685 KM, a isplaćena je zaposleniku u sektoru proizvodnje.

Praksa isplate visokih bonusa menadžerima za postignuti učinak nije nepoznata ni u Bosni i Hercegovini. Praksa je naročito prisutna u sektorima koji se bave financijama; poput bankarstva i osiguranja, ali je široko prihvaćena i u telekomunikacijama i drugim velikim industrijama. No, ova priča ima i drugu stranu medalje, piše Forbes BiH.

U zemlji u kojoj je minimalna plaća nekoliko maraka veća od 600 KM, a prosječna neto plaća ne doseže ni 1500 KM (1.351 KM iznosila u srpnju ove godine), i koja živi ekonomiju sa mnogo izazova, ovoliko visoki bonusi nerijetko izazivaju kontroverze.

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije BiH, ovogodišnja najviša zabilježena plaća iznosi nevjerojatnih 395.685 KM, a isplaćena je zaposleniku u sektoru proizvodnje. Ovaj podatak, koji dolazi iz mjesečnog izvješća o isplaćenim plaćama, doprinosima i porezima, otkriva i druge visoke zarade. Na drugom mjestu nalazi se zaposlenik u trgovini na veliko s iznosom od 258.195 KM, dok je službenik u oblasti financijskog posredovanja primio 251.565 KM.

Slične brojke zabilježene su i kod dvojice zaposlenika u trgovini, koji su primili po 200.350 KM i 142.763 KM, od čega jedan radi u sektoru trgovine na veliko.

U srpnju ove godine, prosječna neto plaća u FBiH iznosila je 1.351 KM, uz nominalni pad od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zaposleni u financijskom sektoru ponovno su prednjačili po visini prosječnih plaća, dok najniže plaće, unatoč rastu zaposlenosti, i dalje primaju radnici u ugostiteljstvu i turizmu.

S druge strane, Republika Srpska bilježi najvišu isplaćenu platu od 246.506 KM, koja je pripala zaposleniku u trgovini duhanskim proizvodima iz Istočnog Novog Sarajeva. Zanimljivo je da je drugorangirani na listi najplaćenijih zaposlenika primio čak 150.000 KM manje, te njegova plaća iznosi 100.414 KM, a zaposlen je u trgovini strojevima za rudarstvo i građevinarstvo i dolazi iz Banje Luke. Ostala tri mjesta na listi također zauzimaju radnici iz Banja Luke, čije plaće variraju između 91.562 i 78.311 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing