Najtraženija zanimanja prema Agenciji za rad i zapošljavanje BiH

Najtraženija zanimanja prema Agenciji za rad i zapošljavanje BiH

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine nastavlja objavljivati na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

Agencija objavljuje spisak top pet deficitarnih zanimanja po kantonima i entitetima, kao i za Brčko distrikt BiH te detaljne spiskove svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dat pregled deficitarnih zanimanja, ali i zanimanja u okviru koji je najviše osoba zaposleno.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, software inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalist.

Osim ovih zanimanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inžinjeri strojarstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika

Prema raspoloživim pokazateljima, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u call-centrima.

“Zbog situacije sa pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje medicinskih sestara s evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih”, navodi se.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara

“Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači te prodavači sa trogodišnjom školom.

Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra – kazao je Bandić, navodi se u saopštenju.

Poziv maturantima da pogledaju informacije Agencije

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić čestitao je maturantima završetak školovanja i zaželio im mnogo sreće i uspjeha u nastavku školovanja.

Dodao je da je izbor zanimanja jedan od najodgovornijih trenutaka u životima mladih ljudi te da je prije donošenja ovako važnih odluka neophodno imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja.

“Zbog toga pozivam sve maturante da pogledaju informacije objavljene na našoj web stranici i da ih uzmu u razmatranje prilikom donošenja odluke o svojoj budućnosti – kazao je Bandić, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Istakao je da prilikom izbora zanimanja, ne vode računa o dužini ili težini školovanja, nego o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu, ocijenivši da je to najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne “da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba“.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar