Najtraženija zanimanja u 2019. godini u FBiH: Krojači, obućari, zavarivači, bravari, stolari…

Najtraženija zanimanja u 2019. godini u FBiH: Krojači, obućari, zavarivači, bravari, stolari…

Krojači, obućari, prodavači, zavarivači, vozači, su među najtraženijim zanimanjima prema istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH.

Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje krajem 2018. godine provele su anketiranje 1.034 poslodavca registrirana u Federaciji BiH, a koji imaju pet i više radnika. Ova aktivnost provodi se u sklopu istraživanje tržišta rada u Federaciji BiH u cilju dobivanja kvantitativnih i kvalitativnih podataka izravno od poslodavaca, a koji su neophodni za pružanja adekvatnih informacija o procjeni kretanja na tržištu rada u 2019. godini.

Ispitivanjem potreba poslodavaca obuhvaćena su 1.034 poslodavca registrirana u Federaciji BiH s pet i više zaposlenih, od kojih je 584 ili 56,47 posto iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih 4.838 radnika u 2019. godini.

Poslodavci iz uzorka trenutno zapošljavaju 65.739 radnika, a prema obliku vlasništva obuhvaćeno je najviše privatnih subjekata (82,63 posto). Najveći broj poslodavaca su društva s ograničenom odgovornošću (67,21 posto). Evidentan je rast poslovanja i financijskih efekata u 2018. godini kod većine ispitanih poslodavaca (69,80 posto).

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u 2019. godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (53,08 posto), zatim u građevinarstvu (12,28 posto) i u djelatnosti trgovine (10,83 posto).

Prema stručnoj spremi, navedeni poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom IV stupnja (SSS), i to 44,25 posto, slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme III stupnja (KV) 35,43 posto, te za radnike za jednostavne poslove tj. bez kvalifikacija 11,70 posto. Od ukupne iskazanih potreba, 6,90 posto se odnosi na radnike s visokom stručnom spremom (VSS).

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stupnja u 2019. godinu su: šivač, krojač i tekstilni radnik; obućar; prodavač-trgovac; zavarivač; vozač; bravar; stolar; konobar; kuhar; zidar.

Najtraženija zanimanja visoke stručne spreme u 2019. godinu su: strojarski inženjer; ekonomist; liječnik medicine i stomatolog; el. inženjer – informatičar; građevinski inženjer; pravnik, ističe se u priopćenju Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupno 1.034 anketirana poslodavca 51,64 posto je navelo razloge nedostataka radnika određenog profila. Kao razloge nedostatka određenih profila zanimanja, poslodavci navode nedostatak potrebnih kvalifikacija radnika (25,97 posto), visoka izdvajanja za poreze i doprinose (18,20 posto), da kandidati ne prihvaćaju radno vrijeme poslodavca (12,38 posto), te nedostatak poticajnih sredstava za obuku (11,92 posto) i nedostatak potrebnog radnog iskustva kandidata (8,05 posto).

U kontekstu kvaliteta kvalifikacija, stručnog znanja i vještina kandidata za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom praktičnog rada kandidata u tijekom obrazovanja (28,11 posto), dok 17,36 posto poslodavaca smatra da stečene kvalifikacije kandidata za slobodna radna mjesta ne odgovaraju realnim potrebama tržišta rada. Pored navedenog, 13,57 posto poslodavaca smatra da kandidatima za posao nedostaju socijalne i organizacijske vještine (komunikativnost, timski rad, rukovođenje, fleksibilnost). Nezadovoljstvo IT vještinama, poznavanjem stranih jezika i upravljanja projektima iskazalo je 6,43 posto poslodavaca.

Anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem osobnih kontakata (39,22 posto), dok 35,33 posto koristi usluge javnih službi za zapošljavanje u vidu posredovanja u zapošljavanju.

Vezano za suradnju sa županijskim službama za zapošljavanje, najviše poslodavaca – više od trećine – je istaknulo da suradnju ostvaruju u okviru sudjelovanja u realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja (36,66 posto), a slijedi oglašavanje radnih mjesta (17,16 posto).

Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar