Najvažniji diplomatski korak prema kraju rata: Lideri G20 pripremili izjavu u kojoj traže mir!

Najvažniji diplomatski korak prema kraju rata: Lideri G20 pripremili izjavu u kojoj traže mir!

Lideri G20 zemalja pripremili su zajedničku izjavu prema kojoj današnjica ne smije biti era rata. Uz to, u pripremljenom nacrtu communiquea najutjecajniji diplomati svijeta osuđuju prijetnje korištenja nuklearnog oružja. Ove političke poruke najsnažnijh zemalja svijeta do sada su najjači koordinirani međunarodni pritisak na Rusiju za prekid ratnih operacija u Ukrajini, ali i Kinu koja pruža tihu podršku ratnom pohodu Moskve.

Prema izvorima bliskim više delegacija na G20 skupu u Baliju nacrt zajedničke izjave ima posebnu težinu jer je pripremljen nakon višednevnih pregovora dužnosnika zapadnih zemalja s Rusijom i Kinom. Jedna od poruka zajedničke izjave glasi:

Prijetnja korištenja nuklearnog oružja je neprihvatljiva. Mirno rješavanje konflikata, napori da se adresiraju krize, kao i diplomacija te dijalog, od vitalne su važnosti. Današnja era ne smije biti era rata“.

Prije nego se postigao načelni dogovor o zajedničkoj izjavi dužnosnici koji su je pripremali strahovali su kako bi to mogla biti prva zajednička izjava koja neće biti prihvaćena zbog protivljenja Moskve, a možda i Kine. Ipak, lideri G20 tek trebaju potpisati zajedničko priopćenje.

G20 je usvojio je stav iz kojeg je razvidno kako rusko ratovanje ima negativan utjecaj na ljude na svugdje, neovisno o tome žive li u velikoj ili maloj zemlji.

Indijska delegacija imala je presudnu ulogu u dogovoru oko zajedničke izjave u kojoj je postignu konsenzus za kritiku ruske invazije. U osnovi je pripremljena izjava eho ranije izjave indijskog premijera Modija koji je u rujnu Putinu rekao kako „sada nije vrijeme za rat“.

Indonezijski dužnosnici upozorili su kako je tekst zajedničke izjave još uvijek podložan promjenama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar