Najviše zaraženih na njemačkom autoputu s Balkana

Najviše zaraženih na njemačkom autoputu s Balkana

Na stanicama za testiranje na njemačkim autoputovima, najveći postotak zaraženih korona virusom ustanovljen je na odmaralištu autoputa A3 kojim u Njemačku uglavnom stižu putnici iz regije Zapadnog Balkana, prenosi agencija Beta pozivajući se na Deutsche Welle (DW). Kolege iz DW prenose kako je približno 2,4 posto testova u Centru za testiranje na odmaralištu autoputa A3 Donautal-Ost (Dunavska kotlina – Istok) pozitivno.

 

Otkako je otvoren Centar za testiranje, 16.856 putnika je dozvolilo da im se uzme bris, a od toga je 410 bilo pozitivno. Na odmorištu Hochfeln, na autoputu A8, manji je procenat zaraženih (1,2 posto), a još manje ih je na odmaralištu Intal-Ost, na autoputu A93 (0,4 posto).

 

Na auto-putu A8 je testirano 11.509 osoba, a zaraženih je bilo 137, dok je na A93 od 7.285 testova na nazočnost korona virusa, 32 njih bilo pozitivno. List Süddeutsche Zeitung prenio je izjavu bavarske ministrice zdravstva Melanie Huml, prema kojoj se velika razlika u procentu zaraženih objašnjava time da Stanicu za testiranje na autoputu A3 „u velikoj mjeri koriste putnici iz zemalja Zapadnog Balkana“.

 

Novinar tog dnevnog lista podsjeća kako su za čitav niz država iz te regije – kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina – još uvijek na snazi upozorenja Ministarstva vanjskih poslova Njemačke građanima da ne putuju u te zemlje zbog povećanog rizika od infekcije. Posljednjih dana u Njemačkoj se ponovo bilježi rast broja novozaraženih.

 

Süddeutsche Zeitung prenosi da se u Bavarskoj najavljuju pojačane kontrole obveznog nošenja zaštitne maske i fizičkog odstojanja od 1,5 metara, kao i pojačana nazočnost policije na šetalištima, kupalištima i javnim parkovima, naveo je DW.

 

Izvor:bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar