Nakon državljana Hrvatske, njemačko tržište rada otvara se i za državljane BiH

Nakon državljana Hrvatske, njemačko tržište rada otvara se i za državljane BiH

Dvije vodeće stranke u Njemačkoj SPD i CDU, po pisanju tamošnjih medija, uskoro bi mogle naći zajednički jezik kada je riječ o prijedlogu njemačkih socijaldemokrata o olakšanom dobijanju legalnih radnih dozvola za sve građane BiH.

Analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta i stručnjak za tržište rada Erol Mujanović ocjenjuje da je ova inicijativa potpuno logična i razumljiva gledajući iz perspektive odlično organizirane i ekonomski razvijene Njemačke, te imajući u vidu globalni rat za talente na tržištu rada koji su deficitarni.

– Njemačka ima veliki broj deficitarnih zanimanja i na tisuće radnih mjesta koje mora hitno popuniti stranim državljanima, a s obzirom na prethodna iskustva i postojeće odnose zemlje iz regiona i njihova radna snaga su jedan od prirodnih izbora.
Za bh. građane ovo se čini kao dobra vijest, pogotovo za one najkonkonkurentnije, dok se za BiH kao državu radi o manje dobroj vijesti jer bi najbolji kadar imao još jednu dodatnu inicijativu da napusti zemlju – ocijenio je Mujanović.

Lider SPD-a i ministar privrede Njemačke Sigmar Gabriel razgovarao je nedavno sa čelnicima vlada njemačkih pokrajina u vezi s pripremljenim dokumentom „Osnovi socijaldemokratske politike prema izbjeglicama" u kome se obrazlaže razlog za ubrzanje radnih dozvola za građane zemalja zapadnog Balkana.

Njemački list Die Zeit, kako su prenijeli bh. mediji, naveo je da postoje indicije da bi CDU mogao podržati taj prijedlog, budući da je potpredsjednik ove stranke Volker Bouffier istakao da bi se izdavanjem njemačkih radnih dozvola moglo pomoći ljudima sa zapadnog Balkana koji zahtjeve za azil podnose upravo iz ekonomskih razloga.
hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar