Trump danas prvi put u javnosti nakon izbora

Trump danas prvi put u javnosti nakon izbora

Osam dana nakon izbora, američki predsjednik Donald Trump i dalje odbija priznati izbornu pobjedu Joa Bidena. Njegov pravni tim sudskim žalbama i zahtjevima za ponovno prebrojavanje glasova želi zaustaviti službeno proglašenje pobjednika u šest saveznih država. Istodobno, novoizabrani predsjednik Biden sa svojim suradnicima radi na pripremama za tranziciju vlasti i prima čestitke brojnih svjetskih čelnika.

 

Donald i Melanija Trump danas će se prvi put nakon izbora pojaviti u javnosti na jednom službenom događaju. Amerika obilježava Dan veterana, i prema najavi iz Bijele kuće predsjednički će par sudjelovat na ceremoniji u Arlingtonu posvećenoj svima koji su služili u američkoj vojsci.

 

Donald Trump za 70 bi dana trebao napustiti Bijelu kuću. No, njegov se tim ne priprema za to razdoblje. U bitku za dokazivanje neregularnosti predsjedničkih izbora osim Trumpovih odvjetnika, sada su se uključile i federalne agencije.

 

Državni odvjetnik William Barr ovlastio je savezne tužitelje da otvore istrage o mogućim nepravilnostima i izbornim prevarama. Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako očekuje “glatku tranziciju u drugi mandat Trumpove administracije”.

 

Politički insajderi u Washingtonu ne očekuju da Donald Trump prizna izborni poraz i sljedećih dana pozove Joa Bidena na razgovor u Bijelu kuću, a neki idu i dalje. Kažu kako se, izgubi li pravne bitke, što se očekuje, Donald Trump neće pojaviti na Bidenovoj inauguraciji 20. siječnja.

 

U međuvremenu, kuća Joea Bidena u Wilmingtonu koja je bila sjedište njegove izborne kampanje sada je sjedište tranzicijskog tima. Iako je Biden na konferenciji za novinare Trumpovo odbijanje da prizna poraz nazvao sramotom, analitičari ocjenjuju da novoizabrani predsjednik svojim tonom ne želi podizati tenzije u politički duboko podijeljenoj zemlji pogođenoj pandemijom.

 

Novinari novoizabranom predsjedniku već zamjeraju nedovoljnu transparentnost i pomno kontroliranu komunikaciju s medijima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar