Nakon lokalnih izbora Travnik bi mogao postati grad-slučaj

Nakon lokalnih izbora Travnik bi mogao postati grad-slučaj

Zbog smrti kandidata za načelnika na dan izbora, Travnik se našao u situaciji za koju još nitko ne vidi izlaz, točnije mogao bi postati takozvani grad slučaj. Rješenja predlažu rukovodstva lokalnih političkih stranaka, čiji su stavovi, baš kao i stavovi građana, podijeljeni.

 

Dok se čeka odluka CIK-a o pitanju izbora u Travniku, stavovi vodećih stranaka SDA i HDZ-a BiH, koje godinama nakon rata čine vladajuću koaliciju u Travniku, i dalje su nepromijenjeni.

 

Iz lokalne SDA, koja desetljećima drži poziciju načelnika, traže ponavljanje izbora, dok su u HDZ-u BiH stava da bi jedina ispravna odluka bila izbor drugoplasiranog, što je u ovom slučaju njihov kandidat.

 

SDA i njen kandidat je pobjednik na izborima za načelnika općine. Desilo se ono što niko nije želio, nastupila je smrt u fazi izbora, niko nije zaustavljao proces. Proces završen, proglašen pobjednik i ako ima pravde i pravičnosti, Općinska organizacija je stava da se za nivo načelnika trebaju obnoviti izbori u općini Travnik.

 

„Govora o ponavljanju izbora nema u zakonu, nema osnove. Žao nam je zbog svega što se desilo, ali naš je stav da je drugoplasirani u ovom slučaju prvoplasirani, jer prvoplasirani ne može preuzeti mandat“, stava je Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Travnik.

 

A trećeplasirani za načelnika, inače kandidat Naroda i pravde, po struci pravnik, smatra da, zbog nedorečenosti izbornog zakona, Travnik postaje grad slučaj, koji bi mogao postati predmet političkih igara.

 

„Bilo bi mudro i politički i moralno da se izbori ipak ponove, jer drugoplasirani i trećeplasirani i svi ostali iza nisu dobili dovoljan legitimitet“, smatra Haris Kaniža, predsjednik Općinske organizacije NIP Travnik.

 

Građani ne vide smisao u novim izborima

 

Kao i stavovi predstavnika stranaka, podijeljena su i mišljenja građana. Dok je za jedne ovo važno nacionalno pitanje, za druge su novi izbori skup proces koji bi opet dijelom finasirala i lokalna zajednica. U jednom se, ipak, većina slaže, najmanje je potrebna nova politička kriza, koja bi najviše naštetila građanima.

 

„Jednostavno da se izbori ponove, jer to je jedino rješenje pošteno na kraju, a i u ostalim gradovima trebalo bi prebrojati glasove ponovo“, „Šta će se ponavljat, nema selameta ni ovako ni onako, zna se. Samo džabe se troškovi prave“, samo su neki od odgovora građana.

 

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a BiH, kandidat SDA Mirsad Peco osvojio je više od 10 hiljada glasova, dok je HDZ-ov kandidat Goran Pejaković, sa 6,5 hiljada glasova, drugoplasirani.

 

Hoće li biti ispoštovana volja građana, slovo zakona ili nešo treće, u Travniku se sa neizvjesnošću iščekuje. Jedno je sigurno, trakavica će potrajati, jer će u svakom slučaju jedna od strana iskoristiti zakonsko pravo žalbe.

 

/Izvor: federalna.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar